Yaratıcı, hayal gücü yüksek, sosyal sorumluluk bilincine sahip sinemacıların yetişmesine katkıda bulunmak ve başarılı kadın hikayelerine dikkat çekmek amacıyla, İstanbul Vakfı ve Türkiye Sinema ve Audiovisüel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliği ile Büyüt Hayallerini Kısa Film Yarışması’nın ilki düzenlendi.
Yarışmaya başvuruda bulunan senaryo sahipleri arasından jüri tarafından seçilen 10 senaryonun sahibine maddi desteğin yanı sıra film yapımı ve yönetmenlik gibi konularda eğitimler verildi.
Çekimleri gerçekleştirilen 10 film arasından ilk üçe girenler de yine jüri tarafından belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kapsamlı restorasyon projesiyle İstanbul’un kültür-sanat hayatına kazandırdığı Artİstanbul Feshane’de gerçekleşen programda ödüller sahiplerini buldu.
"SİNEMANIN GÜCÜYLE BAŞARILI KADINLARIN HİKAYELERİNE DİKKAT ÇEKELİM"
Ödül törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyüt Hayallerini projesinin fikir öncüsü Dr. Dilek Kaya İmamoğlu, İstanbul Vakfı Genel Müdürü Perihan Yücel, TÜRSAK Vakfı Başkanı Cemal Okan ile yarışmanın finalistleri katıldı.
Törende konuşan Dr. Dilek Kaya İmamoğlu, projeyle ilgili duygularını “İstedik ki sinemanın gücüyle başarılı kadın hikayelerine dikkat çekelim, kız çocuklarına sinema aracılığıyla da ilham vermeye devam edelim. Bunu yaparken yaratıcı, hayal gücü yüksek, sosyal sorumluluk bilinci taşıyan sinemacılara da destek olalım. Bu amaçlarla ‘Başarılı Kadın Hikayeleri’ temasıyla Büyüt Hayallerini Kısa Film Yarışması’nı hayata geçirdik” ifadeleriyle paylaştı.
3 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞILACAK
300 öğrenciye burs vererek başladıkları yolculukta bu yıl 3000 öğrenciye ulaşacak olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten İmamoğlu, birçok farklı alanda etkinlikler, eğitimler, buluşmalar ile bursiyerlerimizin gelişimine katkıda bulunmayı sürdürdüklerini söyledi. Konuşmasında “Hedefimiz gençlerimizin çağdaş, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendisi, ülkesi, çevresi için faydalı işler üreten Cumhuriyet’in eşit bireyleri olarak yetişmeleri” diyen Dilek Kaya İmamoğlu, Büyüt Hayallerini projesiyle eğitime, sanata destek vermeye, hayallerini büyüten gençlerin yanında olmaya her zaman devam edeceklerini vurguladı.
"ÖZENLİ ÇALIŞMALAR YAPMAK ÖNEMLİ SORUMLULUĞUMUZ"
Programda konuşma yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şunları söyledi:
“İnsana hizmet etmek, insanın gelişimine katkı sunmak insana çok kıymetli bir iş yaptığını hissettiriyor. Bu bazen bir çocuk bazen bir kadın, bazen bir genç bazen bir engelli bireyin hayata en güçlü şekilde katılmasını sağlamak, onu değiştirilmesi sağlamak bütün bunlar belediyecilik hizmetinde, insana hizmetteki en özel hatlar. O bakımdan İstanbul Vakfı'yla yürütülen Büyük Hayallerini projesini bu yönüyle çok özel bir yere koyuyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılında kazanımlarımızı konuşuyoruz. Bizlere ne kazandırdı ve bundan sonra daha neler kazandırmalı. Özellikle cumhuriyet, kadın hak ve özgürlükleri açısından ulusumuza dönük çok büyük bir adım olduğunu hepimizin kabul etmesi gerekiyor. Özellikle eğitimi ve eğitimdeki fırsat eşitliği konusunda insanlarımıza sunduğu imkanlar. Bütün bu kazanımları güçlendirme, bugünün ihtiyaçlarına dönük de geleceğe taşımakla ilgili özenli çalışmalar yapmak bizim gibi kamu yöneticilerinin önemli bir sorumluluğu.”
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Konuşmaların ardından finale kalan 10 eser arasından ilk üçe giren isimler açıklandı. Dilek Kutusu filmiyle birinci olan Feyzi Baran ödülünü İmamoğlu çiftinin elinden aldı. Yağlı Boya filmiyle ikinci olan İsmail Yılmaz’a ödülü Cemal Okan, Duvar filmiyle üçüncü seçilen Elif Feyza Demire ise ödülü Perihan Yücel tarafından verildi.
Programda bir lise öğrencisi olan Alp Ertürk’ün Büyüt Hayallerini projesinin ürünlerinden İlham Veren Adımlar kitabından etkilenerek hazırladığı animasyon film de gösterildi. Ertürk, 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda gümüş madalya, 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'ndaki aynı kategoride altın madalya alan ve 2022 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda dünya şampiyonu olan milli yüzücü Sümeyye Boyacı’nın yaşam öyküsünü animasyon filme dönüştürmüştü.