Büyük yıkım uydudan görüntülendi

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 kenti etkileyen iki deprem uydu görüntülerine yansıdı. İslahiye ve Nur Dağı uydudan görüntülendi. Görüntülerde yıkımın büyüklüğü görülüyor.

Dünya, tarihinin en büyük depremlerinden birisini yaşayan Türkiye için seferber olmuş durumda. Gözümüz kulağımız deprem bölgesinden gelecek haberlerde.

Bölgenin çift deprem ile sarsıldığına vurgu yapan dünya basını meydana gelen en sarsıntıların son dönenim en büyük depremlerinden olduğunun altını çizdi.

"Türkiye ve Suriye"deki afet bu yüzyılın en ölümcül afetlerinden biri diyen New York Times, iki ülkedeki can kaybının 8 bine yaklaştığını yazdı.

ABD merkezli CNN International bölgenin uydu görüntülerini yayınlayarak depremin boyutunu gözler önüne serdi.

Maxar'dan elde edilen görüntülerde depremden önce ve sonra çekilen uydu fotoğraflarına yer verildi. Gazete söz konusu yerleşim yerinin Gaziantep'e bağlı İslahiye ilçesi olduğunu yazdı.

Çin’e ait bir uydu depremin merkezindeki Nurdağı’nın fotoğrafını çekti. Fotoğrafı Global Times isimli site yayınladı. NTV’nin aktardığı habere göre; haberde, “Changsha merkezli Spacety Co Ltd, derhal Chaohu-1 uydusunu deprem bölgesinin acil durum görüntülemesini yapacak şekilde ayarladı. Depremin merkez üssü çevresinin radarla uzaktan algılama görüntüleri Pazartesi günü yerel saatle 11.05'te alındı” ifadelerine yer verildi.

Haberde görüntünün depremin merkezinin 14 mil batısına ait olduğu belirtildi ancak tam yerleşim yeri bilgisi verilmedi.

Haberde ayrıca, "Chaohu-1 uydusu, yaklaşık 8.878 kilometrekarelik bir görüntüleme alanına sahip bir şerit modunu benimsiyor. Şirketten araştırmacılar, depremin merkez üssünün görüntülerini depremden önce daha önce yayınlanmış optik uydu görüntüleriyle karşılaştırdı. Depremin merkez üssünden yaklaşık üç kilometre uzaklıktaki bir yerleşim bölgesi görünüşe göre hasar gördü" denildi.

Uydu görüntüsünde, kare içine alınmış 3 yerleşim yeri görünüyor. Bu yerleşim yerlerindeki binaların bir bölümünün dağınık halde durması, yıkıldıkları izlenimi yaratıyor.

Ayrıca, yerleşim yerinin çevresindeki arazide çok büyük çatlakları andırır izler görülüyor ve büyük toprak kayması izlenimin yaratan bazı çizgiler de dikkat çekiyor.

Deprem dünya basınında

Türkiye'deki büyük deprem dünya basınına da yansıyor.

Yunan Kathimerini gazetesi "bundan sonra ne olacak" sorusunu uzmanlara sordu. Haberde şu ifadelere yer verildi;
"Araştırmacılar, dünyanın daha fazla deprem, artçı sarsıntıya ve kötüleşen hava koşullarına hazırlanması gerektiğini söylüyor. University College London'dan Ilan Kelman, 'Daha fazla hasara neden olan güçlü artçı şok potansiyeli haftalarca hatta aylarca devam edecek' diyor."

Ekiplerin zamana karşı yarış verdiğini yazan Katar merkezli Al Jazeera, deprem bölgesine gönderdiği muhabirinin izlenimlerini sayfasına taşıdı:
"Al Jazeera'dan Resul Serdar, Türkiye'nin en çok etkilenen Kahramanmaraş kentinden bildiriyor. Serdar, kurtarma ekiplerinin dondurucu soğukta hayatta kalanları çöken evlerin enkazından çıkarmak için gece boyunca çalıştığını söyledi."

ABC News, "Türkiye ve Suriye'de ölü sayısı 7000'i aşarken kurtarma çalışmaları sürüyor" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

İngiliz Guardian gazetesi Türkiye'deki ölü sayısının 6 bine yaklaştığını, Suriye'de ise hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bini geçtiğini yazdı.

Bloomberg, depremin etkilediği iki ülkede ölü sayısının her saat arttığını belirtti. Hindistan merkezli NDTV, Suriye'de göçük altında Dünya gelen bebeğin umutların hala sürdüğünün sembolü olduğunu yazdı.

Deprem bölgesindeki hava durumuna dikkat çeken Washington Post "Anormal derecede soğuk hava, deprem kurbanlarının acılarını uzatıyor" dedi.

İsveç merkezli Expressen enkaz altında hayatını kaybeden kızının elini bırakmayan Türk babayı birinci manşetine taşıdı.

Fransız Le Parisien, dünyanın dört bir yanından kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye ulaştığını yazdı. Gazete Fransa'nın da bölgeye ekip gönderdiğini okurları ile paylaştı.

Türkiye Haberleri