Büyük Savunma Mitingi iptal edildi: Avukatlar alternatif arayışında

Ankara Valiliğinin koronavirüs salgınını gerekçe göstererek eylem yasağı kararının ardından barolar yarın düzenleyecekleri Büyük Savunma Mitingi'ni iptal etti. Avukatlar alternatif bir eylem kararı vereceklerini de belirttiler.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Baroların çoklu baro teklifine karşılık 3 Temmuz'da Ankara'da Büyük Savunma Mitingi gerçekleştireceklerini duyurmasının ardından Ankara Valiliğinden koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek hızlı bir eylem yasağı kararı geldi. Barolar, bu yasak kararının ardından gün boyu süren görüşmeleri sonrası mitingin iptaline karar verdi. Ancak alternatif bir yol aradıklarını da belirttiler.

halktv.com.tr’ye konuşan Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı yarınki mitingin iptal edildiğini ancak alternatif bir yol aradıklarını belirtti. An itibariyle Meclis önünde oturma eylemi yapan baro başkanları, eylemin süreceğini söyledi.

Karara tepkiler büyüyor

Ankara Valiliğinin, çoklu baroya karşı avukatların yarın gerçekleştirmeyi planladığı Büyük Savunma Mitingi öncesi koronavirüs salgınını gerekçe göstererek aldığı eylem yasağı kararına tepki büyüyor.

TBMM’de Adalet Komisyonunda çoklu baro görüşmeleri sürerken, baro başkanlarının görüşmelere katılma talebi reddedildi. Bunun üzerine baro başkanları Meclis önüne yürüdü.

Halk TV’de Can Coşkun ile Gündem Özel programına bağlanan İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, hem baro başkanlarının komisyon görüşmelerine alınmamasına hem de valiliğin eylem yasağı kararına tepki gösterdi. Durakoğlu, “Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok. Pandemi ile ilgisi olmadığı belli. Baro başkanlarıyla görüşme hâlindeyiz. Bununla ilgili bir karar oluşturacağız. Ne yapacağımıza biz karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Komisyonda neler yaşanıyor?

CHP Ankara Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Zeynel Emre, toplantının zaman yönünden usule aykırı olduğunu ifade etti. Emre, “Burada baro başkanlarının olmadığı bir toplantı nasıl yapılabilir?” sorusunu yöneltti.

AKP Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç ise Emre’nin bu sözlerine karşılık zaman bildiriminin yapıldığını ve usul yönünden bir aykırılık bulunmadığını söyledi. Muhalefet milletvekilleri ise bu sözler üzerine bir kez daha tepki göstererek usul kurallarının ihlâl edildiğini ifade etti.

"FETÖ projesi"

İYİ Parti Grup Sözcüsü Lütfü Türkkan, baroların yapılanmasında aksaklıklar olduğunu ancak çoklu baronun paralel bir yapılanmaya evrileceğini ifade etti. Türkkan, teklifin bir FETÖ projesi olduğunu hatırlatarak, “Baro başkanlarının bu toplantıda olması gerekiyor. Kaçarak göçerek kanun yapamayız” diye konuştu.

"Feyzioğlu savunma makamına ihanet içerisinde"

HDP Grup Başkanvekili ve hukukçu Meral Danış Beştaş ise baro temsilcileri olmadan bu komisyonun yapılamayacağını belirtti. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun savunma makamına ihanet içerisinde olduğunu söyleyen Beştaş, “Feyzioğlu beni temsil etmiyor” dedi. Beştaş, Ankara Valiliğinin yasak kararına da tepki gösterdi. “Baro başkanları Büyük Savunma Mitingi’ne çağrı yaptı, Ankara Valiliği salgını gerekçe göstererek yasak kararı aldı. Biz meydanlardan daha büyük risk altındayız. Neden komisyon toplantısı da iptal edilmiyor?” dedi.

Cahit Özkan'a tepkiler

Yasanın sahibi olan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, sivil toplum kuruluşlarının önerilerinin değerlendirildiğini öne sürdü. Özkan, yasanın avukatların mesleki kalitesini artırmayı amaçladığını savunurken, “Yapılan düzenleme çoğulcu, katılımcı bir şekilde yapılıyor. Kesinlikle farklı yaklaşımların temsilinin görüşlerinin alındığı bir çalışma yapıldığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Özkan’ın bu ifadeleri kullandığı esnada konuşması sık sık muhalefet temsilcileri tarafından “Barolar Meclis önünde” sözleriyle kesildi. Muhalefet vekilleri barolarla ilgili yapılan bir düzenlemeye baro başkanları alınmazken, nasıl “katılımcı bir düzenleme” yapıldığını sorguladı.

AKP’li Özkan bunun üzerine baro başkanları için “kalabalık” ifadesini kullandı. Bu sözlere “Baro başkanlarına ‘kalabalık’ diyemezsiniz” tepkisi geldi. Muhalefet vekilleri avukatlara yeşil pasaport verileceğinin söylendiğini hatırlatarak, “Ankara’ya sokmadınız” dedi.

Baro başkanlarının çevresine güvenlik şeridi çekildi

Baro başkanları Meclise alınmayınca TBMM’nin girişinde bulunan Milli Egemenlik Parkı’nda beklemeye başladı. Baro başkanlarının beklediği yer polis tarafından güvenlik şeridiyle çevrelendi. Şerit çekilmesi üzerine bazı baro başkanları “Görüşmeyeli kısa bir süre oldu. Buradayız, vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Üç baro başkanı komisyona alınabilir

Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, oturma eylemi yapan baro başkanlarından üçünün komisyona alınabileceğini ifade etti. Tunç, baro başkanlarıyla görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

Öneriyi Feyzioğlu sunmuş

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu komisyondaki toplantı devam ederken baro başkanlarına ilişkin açıklamada bulundu. Meclis kapısında bekletilen baro başkanlarından üçünün komisyon toplantısına katılmasının kendi önerisi olduğunu belirten Feyzioğlu, tüm baro başkanlarının komisyona katılamsı talebinin reddedilmesine ise “salgın şartlarında yer sorunu” gerekçesini sundu.

"Hepimiz girelim, üç kişi konuşsun"

Baro başkanları ise CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile gerçekleştirdikleri görüşmede “Üç kişiyi içeri alalım gerisi dışarıda kalsın olmaz. Hepimiz girelim, üç kişi konuşsun” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Özel baro başkanlarına değişmeli olarak bütün süreci baro başkanları takip etsin önersini getirdi. Başkanlar bu öneriye destek verdi ve TBMM içinde hiçbir siyasi partiye ait olmayan bir alanda bekleyerek üç sandalye ayrılması talebinde bulundu.

Polis banklara izin vermedi, CHP'li vekiller taşıdı

Baro başkanlarının yerlerde oturması sonrası getirilen banklara polis izin vermedi. CHP’li Veli Ağbaba, Mahmut Tanal ve Ali Mahir Başarır duruma tepki göstererek bankları kendileri taşıdı.

Türkiye Haberleri