Büyük İstanbul depreminin ayak sesleri mi? Naci Görür Yanıtladı!

Dün Marmara Denizi'nde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı başta İstanbul olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Peki, olası Marmara depremi kapıda mı?

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür CNN Türk'e konuştu.

Marmara'da dün gece meydana gelen 4.1'lik depremin ardından herkes İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini merak ediyor.

Naci Görür, sarsıntının etkilerini şu sözlerle anlattı:

Ne kadar cevap versek de aynı sorularla karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye çevresinde bir takım levhalar var. Bunlardan biri Avrasya diğeri Anadolu levhası. Bunların arasında bir sınır var. Bu sınırda Kuzey Anadolu Fayı. Bingöl Karlıova'dan başlıyor, Marmara Denizi'nin içinden devam edip Yunanistan'a kadar gidiyor. Marmara Denizi'nin içinde kısmı bizim deprem beklediğimiz fay kuşağı. Biz depremi Kuzey Anadolu Fayı'nın, Kuzey kolu üzerinde o levha sınırında bekliyoruz. Bu levha her yıl 2.5 santim batıya gidiyor. Bu hareketle Kuzey Anadolu Fayı'nın bazı sürtünmeye uğradığı, kaya hareketinin olmadığı yerde çok büyük miktarda enerjiye neden oluyor. Bu yerlerden biri de Marmara Denizi.

Sürtünmenin olduğu yerlerde levha hareketi gerçekleşmiyor. O sürtünmenin neden olduğu güç ile oradaki kayalar deforme oluyor. Ta ki sürtünme kuvvetini yeninceye kadar. Yenince orası kırılıyor ve deprem oluşuyor.

Trakya havzasının rezerve alanından çıkan gazların neden olduğu yer yer tektonik olmayan depremler meydana geliyor. Bu dünkü deprem de muhtemelen onlardan biri. Yani bizi endişe ettirmiyor.

Türkiye Haberleri