Haber: Ali Isıyel
Mecliste bütçe görüşmeleri bu hafta sona eriyor. Bu yıl da bol bol tartışma ve kavgalara sahne olan bütçe maratonuna damga vuran olayları ve son hafta programını derledik.
Meclis sıraları bomboştu
Bütçe görüşmelerinin en çok konuşulan konularından biri katılım oranının azlığıydı. Halk bütçe görüşmelerine katılımın az olmasını, "Meclisin bütçesi değil" olarak yorumladı. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP'li vekilleri meclis oturumlarına katılmadıkları gerekçesiyle azarlamasına rağmen, başta AKP grubu olmak üzere bütçe görüşmelerinde meclis sıraları boş kaldı.
Halk TV'nin deneyimli muhabiri Fatih Ertürk'e meclisin doluluk oranını sorduğumuzda, "Anlık değişen kalabalıklar oldu ama görüşmelere düzenli katılan 250 vekil oldu" yanıtını aldık. Bu da toplam milletvekillerinin yüzde 41'ine tekabül ediyor.
23 bin 500 lira maaş alan ve ocak ayından itibaren yine zam alacak olan milletvekillerinin oturumlara katılmaması büyük tepki topladı.
HDP'li vekillerle Soylu arasında kayyım tartışması
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bakanlığının faaliyetlerine ilişkin raporunu sunduğu oturumda, HDP'li belediyelere kayyım atanmasına yönelik sözleri sonra mecliste gergin anlar yaşandı. HDP'li vekillerin kayyım atanan belediye başkanlarının seçilmiş olduğunu belirtmesi üzerine Soylu, söz konusu belediye başkanlarının toplamda 286 yıl hapis cezası aldığını ifade ederek, "286 yıl hapis cezasını ben almadım" dedi.
HDP'lilerin bütçe için 'savaş bütçesi' demesi üzerineyse "Bu bütçe savaş bütçesi değil, Diyarbakırlı annelerin bütçesidir" şeklinde yanıt verdi.
Meclis başkanı ile CHP'li Özkoç arasında 'tarafsızlık' gerginliği
Mecliste milletvekillerinin konuşmalarını yaptığı sırada AKP'li Nurettin Canikli'nin kendisine söz verilmediği hâlde lafa atlayıp konuşma yapması üzerine CHP'li Engin Özkoç Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a "Tarafsız meclis başkanı değil, AKP’nin meclis başkanısınız" ifadelerini kullandı.
Özkoç'un bu tepkisinin ardından mecliste 'tarafsızlık' gerginliği yaşanırken, yine sesler yükseldi...
'Sokağa çıkma yasağı' tartışması
HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz'ın İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında sokağa çıkma yasakları varken Cizre ve Silopi'de ölen sivilleri hatırlatması üzerine mecliste yine gergin anlar yaşandı.
Kaçmaz'ın sivillerin orduya mensup kişilerce öldürüldüğünü belirtmesi üzerine AKP sıralarından sesler yükseldi. AKP'li milletvekilleri bombalama ve ölümlerin sorumlusunun terör örgütü PKK olduğunu ifade etmesi üzerine Kaçmaz, "Orada doğan, büyüyen, olayları yaşayan benim. Bırakın da bir kere de kimin sorumlu olduğuna biz karar verelim. Gözümüzle gördül, maalesef ki yapıldı. Siz 'Türk ordusu yapmaz' dediniz, birkaç gün sonra bu meclis bombalandı" ifadelerini kullandı.
Kaçmaz'ın bu konuşması üzerine AKP sıralarından sesler yeniden yükseldi. AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, meclisi bombalayanların teröristler olduğunu, Türk ordusu olmadığını belirterek Kaçmaz'ın kullandığı ifadeleri düzeltmesini istedi. Kaçmaz ise, "O zaman ordunun içinde hainler vardı. Burası bombalandığında da hainler vardı. Birileri Kürt meselesini kaşıyor" yanıtını verdi.
Gerginliğin azalmaması üzerine oturuma ara verildi.
Tank Palet gerginliği
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül'ün özelleştirmelere getirdiği eleştiriler ve Tank Palet hakkında söyledikleri üzerine AKP ve CHP grupları arasında tartışma çıktı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığının bütçesinin tartışıldığı oturumda söz alan Bülbül, "AKP'nin yerli ve millilikten o kadar uzak olduğunu gösteren en önemli olay şu; bu milletin dişinden tırnağından, çocuklarının rızkından artırdığı bağışlarla kurulan Tank Palet fabrikasını Katarlılara peşkeş çektiler ve çekiyorlar. Ama doymadılar. Güllük, Tekirdağ, Gökçeada Kuzu, Fenerbahçe Kalamış Yat limanları ve Taşucu Limanı'nı da satacaklar. Sizin özelleştirme dediğiniz, yandaşlarınız için bir güzelleştirmedir. Özelleştirme dediğiniz haram, hırsızlık, halkın hakkını çalıp 5 yandaşa peşkeş çekmektir." diye konuştu.
Bunun üzerine 'sataşma' gerekçesiyle söz alan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Tank Palet hakkında açıklama yapmalarına rağmen hâlen aynı argümanların devam etmesinin başka bir niyete işaret ettiğini öne sürdü.
Turan, "Tank Palet'i Koç alsaydı ağzınızı açmayacaktınız" ifadelerini kullanarak en iyi fiyatı verene 'kamu yararına' satıldığını ifade etti.
Bunun üzerine CHP ve AKP sıralarından karşılıklı laf atmalar başladı. Sözlü tartışma, kısa sürede bir meclis geleneği olan 'üzerine yürümeye' dönüşünce, TBMM Başkanvekili Sadi Süreyya Bilgiç oturuma ara verdi.
Verilen arada da tartışma devam etti.
Kebap ve Şalgam Festivali yasağı
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Adana'da düzenlenmesi planlanan ancak Valilik tarafından 'kamu güvenliği' bahanesiyle iptal edilen Kebap ve Şalgam Festivali'ni sordu.
Özel, "Adana'da 2010 yılından beri bir festival yapılıyor. Kimsenin cebinden beş kuruş çıkmıyor. Ne Belediye, ne Valilik, ne Turizm Bakanlığı. 1 milyon kişi geliyor Adana'ya ve Kebap ve Şalgam Festivali'nde bütün Adana sokakları festivale dönüşüyor. Bugüne kadar kayda değer tek bir olay olmamış. Oteller dolu, komşu illerin otelleri dolu. Biraz önce konuştular, aktardılar. Telefonda esnaf ağlıyor. Geçen sene de Valilik bu festivali yasaklamış ama festival fiilen gerçekleşmiş" diyerek yasağın gerekçesini sordu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu verdiği yanıtta, Kebap ve Şalgam Festivali hakkında bir yasaklamanın olmadığını öne sürerek yasağın Dünya Rakı Festivali'ne getirildiğini ve gerekçesinin de 'geleneklerimize uygun olmaması' olduğunu ifade etti.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise organizasyonun 2015'ten beri "Şalgam ve Kebap Festivali" olarak anıldığını kaydederek, bu festivalde bugüne kadar hiçbir olumsuz mesele yaşanmadığını ifade etti. Özel, "Siz bunu rakı festivali olarak nitelendirerek ne yapmaya çalışıyorsunuz bilmiyorum" diye konuştu.
Kalan oturumlar
Kavga ve gürültüyle geçen ve halkın bütçesine dair dişe dokunur bir tartışmanın yaşanmadığı bütçe görüşmeleri bu hafta sona eriyor. Görüşmelerin son hafta programı ise şöyle:
- 16 Aralık Pazartesi: Tarım ve Orman Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü.
- 17 Aralık Salı: Cumhurbaşkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı. 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 4. maddesine kadar oylanması.
- 18 Aralık Çarşamba: 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 13. maddesine kadar oylanması.
- 19 Aralık Perşembe: 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 16. maddesine kadar oylanması. 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Teklifi'nin maddelerinin oylanması.
Görüşmeler, 20 Aralık Cuma günü bütçenin bütünü üzerine yapılan konuşmalarla sona erecek.