Bütçe açığı rekor kırdı! Tasarruf sadece vatandaşa uğradı

Yayınlanan tasarruf genelgesine rağmen bütçe açığı rekor seviyeye ulaştı. Tartışmalı kalemlerde ödenekler, yıl sonu gelmeden tüketilirken tasarruf tedbirleri sadece vatandaşın belini büktü.

Artan vergiler ve açıklanan tasarruf genelgesine rağmen bütçe açığı rekor düzeye ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 2023 yılının ağustos ayında 51,3 milyar TL fazla veren bütçe dengesi, 2024 yılının ağustos ayında 129,6 milyar TL açık verdi.

12 aylık bütçe açığı ise Ağustos ayı itibarıyla 1,97 trilyon TL olarak açıklanırken bu kapsamda yıllıklandırılmış bütçe açığında rekor görüldü. 2024 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında merkezi yönetim bütçe giderleri 6 trilyon 226,6 milyar TL, bütçe gelirleri 5 trilyon 253 milyar TL olarak gerçekleşti.

Kemer sıkma politikaları ile vatandaşlar geçim sıkıntısı içinde yaşarken AKP iktidarının bürokrasisi tasarrufu unuttu, kamunun harcama alışkanlıklarında kemer sıkılmadı. Tartışmalı kalemlerde ödenekler yıl sonu gelmeden tüketildi.

TEMSİL TANITMA ÖDENEĞİ AŞILDI

BirGün’den Havva Güöüşkaya’nın aktardığına göre; Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar, Emniyet, Jandarma ve Diyanet gibi genel bütçe kapsamındaki kuruluşların temsil ve tanıtma gideri olarak yaptıkları harcama yılın ilk sekiz ayında bütçe ödeneğini geçti. Başlangıç ödeneği 1 milyar 624 milyon TL olan genel bütçe temsil ve tanıtma ödeneğinde söz konusu dönemde 1 milyar 744 milyon liralık harcama yapılırken geçtiğimiz yılın aynı döneminde 791 milyon 194 bin liralık harcama yapılan temsil ve tanıtma giderleri bir yılda yüzde 120 artış gösterdi.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK YÜZDE 153 ARTTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullanılan ve “örtülü ödenek” olarak bilinen Gizli Hizmet Giderleri kaleminden yapılan harcamaların tutarı ise ocak-ağustos döneminde 8 milyar 81 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, örtülü ödenek harcaması yüzde 153,9 oranında artarken 1 milyar 697 milyon TL’lik harcamanın yapıldığı ağustos ise şubat ayının ardından en yüksek harcamanın yapıldığı ay oldu.

KIRTASİYE GİDERİ SÜREKLİ KATLANDI

Tasarruf tedbirleri kapsamında harcamaların kontrol altına alınacağı ileri sürülen bütçe kapsamındaki kurumların kırtasiye, yayın, baskı ve büro malzemesi alımlarına ocak-ağustos döneminde 9 milyar 73 milyon lira aktarıldı. 2023 yılının ocak-ağustos döneminde 4 milyar 388 milyon lira harcanan bu kalemdeki artış yüzde 106,7 olarak gerçekleşti.

Yalnızca ağustos ayında 3 milyar 231 milyon TL’lik harcama yapılan kırtasiye, yayın, baskı ve büro malzemesi alımlarının 2 milyar 762 milyon liralık bölümünü baskı ve cilt giderleri oluşturdu.

Araç kiralarına aktarılan paralar sıklıkla gündeme gelirken ağustos ayında uçak kiraları için 1 milyar 213 milyon liralık rekor harcama yapıldı. Ocak-ağustos döneminde 3 milyar 529 milyon TL uçak kiralama gideri olarak kaydedilirken söz konusu tutar, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2 milyar 498 milyon lira seviyesindeydi. Taşıt kiralama gideri olarak ise ocak-ağustos döneminde 2 milyar 776 milyon TL’lik harcama kaydedildi.

Türkiye Haberleri