Bunu yapan yaz sıcağında tuvaletten çıkamayacak!

Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber gelen büyük tehlikeye dikkati çekti. Özlü, yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle artan ishal vakalarına ilişkin uyarıda bulundu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarının artmasıyla ‘yaz ishali' ya da 'turist ishali' olarak adlandırılan rahatsızlıklarda artış olabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.

ÇOK CİDDİ SONUÇLARI OLABİLİR

Özellikle tatillerde gıda güvenliği ve gıda temizliğinin kontrol edilmesinin daha zor olduğunu söyleyen Özlü, “İshal, daha çok kirli sular ve kirli yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan bir komplikasyon. Bakteriler olabilir, virüsler olabilir, parazitler olabilir ya da toksik gıda zehirlenmeleri olabilir.

Genelde ishal ve onun yanında karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik gibi semptomlar eşlik ediyor. Bebeklerde tehlikeli olabilir. Bir de böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi böyle kritik ve kontrol altında olmayan hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLERE DİKKAT

İshale neden olan faktörlere değinen Prof. Dr. Özlü, "İshal, açıkta satılan gıdaların, içeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkıyor. Salata türü, pişirilmeden tüketilen gıdalar, yaş pastalar, et, balık ve tavuk türü ürünler ya da sıcakta bekletilmiş gıdalar olabilir. Uygun koşullarda saklanmayan ve taşınmayan gıdaların tüketilmesi olabilir.

Kirli ellerle dokunulmuş yani temiz olmayan el hijyenine dikkat etmeyen kişilerin dokunduğu gıdalar veya kirli sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesiyle olabilir. Hatta bazen havuz sularının, deniz sularının yutulmasıyla da ishal olabiliyor. Bunlar hep risk taşıyan ortamlar. O açıdan dikkatli olmakta fayda var” diye konuştu.

Türkiye Haberleri