Ekolojik dengeyi düşünmeyen ve gözü para hırsı ile dönen kişiler, turistlerin ilgisini çeksin diye Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'na tavşanlar bıraktı.
Tavşanlar, adanın ekolojik dengesini yerle bir etti. Tarihi Ermeni Kilisesi ve çevredeki eserler tahribata uğradı.
Daha da kötüsü tavşanlar nedeniyle ada felaketin eşiğinde.
Adadaki tarihi kilise çevresinde tavşanlar açtığı oyuklar, büyük bir çukur oluşturmaya başladı. Ada, tavşanlar nedeniyle çökmek üzere.
Van Yüzüncü Yıl Üniversistesi'nden Prof. Dr. Şevket Alp, adanın bir girdap iiçinde kaybolma tehlikesini şöyle anlattı:
"Tavşanlar hem adanın kuyusunu kazıyor hem de değerini düşürüyor. Bununla ilgili daha önce projeler hazırlandı ama sona gelinmedi ve tekrar başa dönüyoruz. Şu anda Akdamar Adası girdabın içinde ve yavaş yavaş batıyor. Kiliseye 2 şekilde büyük zarar veriyorlar. Birincisi hızlı bir şekilde üredikleri için yuva yapmaya çalışıyorlar. Yuva için galeriler açıyorlar. Açtıkları galerilerle kilisenin temellerini oymuş oluyorlar. İkincisi bitki örtüsünü tüketiyorlar. Orada Cumhuriyet öncesinden kalan bağlar vardı, hiç bağ kalmadı. Bu da bir tahribat yani artık o kültürü göremeyeceksiniz. Hem bitki örtüsüne hem de açtıkları galerilerle temellerine zarar veriyorlar. Akdamar Adası artık çok ciddi risk altında. Acilen bu tavşanları son tavşan kalmayıncaya kadar toplatmak gerekiyor"
Yetkililerin tavşanlar için 2015'te harekete geçtiği öğrenildi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile adaya kafesler yerleştirildi ve puhu kuşları avlansın diye bırakıldı. Fakat hiçbiri tavşanlara fayda etmedi.
Projelerin devamı gelmedi.
Profesör Alp, son tavşan kalmayıncaya kadar acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.