Boşanma davasında bekleme süresi indirildi

Anayasa Mahkemesi (AYM), reddedilen ilk boşanma davasının ardından çiftlerin yeniden dava açabilmesi için belirlenen 3 yıllık bekleme süresini iptal etti. Bu kararın ardından, Türk Medeni Kanunu'nda bir değişiklik yapıldı. Kanunun 166. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan "3 yıl" ifadesi, "1 yıl" olarak değiştirildi ve yeni düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Patronlar Dünyası'ndan Murat Kaya'nın özel haberine göre, boşanmak artık daha kolay olacak. Resmi Gazete’de bugün bazı kanun ve yönetmeliklerde önemli değişikliklere gidildi. Bu değişikliklerden biri de, Türk Medeni Kanunu’nda yer alan ve tartışmalara neden olan “boşanma” kriteri oldu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 22 Şubat 2024 tarihli emsal kararında, TMK’nın 166. Maddesi dördüncü fıkrasını iptal etmiş ve boşanma davaları için yeni bir kriterin hazırlanmasını sağlamıştı.

ADİL OLMAYAN VE EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLERE YOL AÇAN MADDE

AYM, “Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir” hükmündeki 3 yıllık sürenin adil olmadığını, bu durumun eşlerin uzun süre boyunca boşanamamalarına ve bunun da evlilik dışı ilişkilere yol açtığını öne sürmüştü.

AİLEYİ KORUMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ İHLAL EDİYOR

Söz konusu kanunun kuralla kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının yanı sıra devletin aileyi koruma yükümlülüğünün de ihlal ettiğini hatırlatan AYM, Ayrıca bu düzenlemenin boşanma kararı verilebilmesini büyük ölçüde zorlaştırdığı ve ortak hayata yeniden dönmek istemeyen kişileri makul olmayan süreler boyunca evlilik birliğini sürdürmeye zorladığını belirtmişti.

BİREYLERİN TEMEL HAKLARIYLA ÖRTÜŞMÜYOR

Öte yandan kuralın uygulanmasının uzun bir sürecin ardından boşanma kararı alınabilmesine yol açtığı ve bu durumun bireylerin temel hak ve özgürlükleriyle örtüşmediğini vurgulayan Yüksek Mahkeme, bu kuralın taraflara ağır bir külfet yüklediği ve Anayasa’nın 5., 12., 14., 17. ve 41. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini kararlaştırmıştı.

9 AY SONRA YÜRÜRLÜKTE

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, 19 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından 9 ay sonra yürürlüğe girecekti. Bu sürenin geçmesiyle birlikte bugün yayımlanan Resmi Gazete’de kanunda değişikliğe gidildi ve “3 yıl” olan tartışmalı süre “1 yıl” olarak değiştirildi.

HUKUKİ BELİRSİZLİK AZALACAK

Söz konusu düzenleme, boşanma sürecinde çiftlerin karşılaştığı hukuki engellerin hafifletilmesi yönünde önemli bir adım. Bugünden itibaren çiftlerin boşanma süreçleri daha makul sürelerde tamamlanabilek ve hukuki belirsizlikler azalacak.

Türkiye Haberleri