Belediyeye 10 yıl önce itfaiye eri kadrosuyla giren Serkan Ilgaz'ın 6 üst düzey görevi birden yürüterek, her biri için ayrı maaş aldığı belirlendi. Görevlerinden alınarak itfaiye eri kadrosuna geri gönderilen ve eşi belediye kadrosunda çalışan Ilgaz'ın şehir dışında yaşayan kız kardeşini de belediyede çalışıyor gibi gösterilerek maaş ödendiği iddia edildi.
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası 15 yıldır AKP tarafından yönetilen Bolu Belediyesi'nin CHP'ye geçmesinin ardından “bankamatik işçi” tartışması çıkmıştı.
CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın “AKP kadın kolları başkanı belediye de ama nerede çalıştığını bilmiyorum” açıklamasının ardından BOSES şirketinde çalışmadığı halde aydan aya maaş alan AKP Bolu Kadın Kolları Başkanı Arzu Güler istifa etmek zorunda kalmıştı.
Skandalın ortaya çıkmasının ardından Güler, AKP Genel Merkezi'nin talebi üzerine Bolu Kadın Kolları Başkanlığı görevini de bıraktı.
Eski başkanın akrabası
Belediye ve bağlı şirketlerdeki incelemeler sürerken, 10 yıl önce itfaiye eri kadrosuyla işe alınan Serkan Ilgaz'ın; özel kalem müdür vekilliği, insan kaynakları birim sorumluluğu, belediye bünyesindeki “Tabiatın Kalbi Bolu” şirketinin yönetim kurulu üyeliği, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı, belediye bilişim birim sorumluluğu ve halk ekmek fırın müdür vekilliği görevlerinin hepsini birden yürüttüğü belirlendi.
Bolu Belediyesi bünyesindeki Tabiatın Kalbi Bolu şirketinden 10 bin lira maaş aldığı belirtilen Serkan Ilgaz'ın, ayrıca 6 ayrı biriminden de ayrı ayrı maaşlar aldığı kaydedildi. Eski AKP'li belediye başkanı Alaaddin Yılmaz'ın uzaktan akrabası olduğu öğrenilen Ilgaz, Tanju Özcan'ın talimatıyla 10 yıl önce göreve başladığı itfaiye eri kadrosuna gönderildi.
Eşi Merve Ilgaz da Yazı İşleri Müdürlüğü kadrosunda görünen Ilgaz'ın Bolu dışında ikamet eden kız kardeşine de belediyede çalışıyor gibi gösterilip maaş ödendiği iddia edildi. Ilgaz'ın ayrıca Belediye'nin kiralık araçlarından biriyle Düzce'de kaza yaptığı, araçta meydana gelen hasarı ve kaza masraflarını belediyenin kasasından ödettirdiği belirlendi.
Bolu belediyesinin önünde işten çıkartılan işçiler eylem yapmıştı
Öte yandan taşeron işçi olarak çalıştıkları Bolu Belediyesinde 97 işçi işten çıkarılmış; 97 işçiden 20’si sabah saatlerinde belediye binası önüne gelerek eylem yapmıştı. Hizmet-İş Sendikası yöneticilerinin de destek verdiği işçiler, Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın işten çıkarma kararını geri almasını istemişti.
Belediye binası önünde oturma eylemi başlatan işçiler adına konuşan Hizmet-İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir, Belediye Başkanı Özcan'ın seçim öncesi, belediyede çalışan işçileri işten çıkarmayacağını ve keyfi olarak yer değiştirme yapmayacağını noter huzurunda taahhüt ettiğini hatırlatarak, şunları söylemişti;
“Daha sonra tarih vererek, ‘Ben bunu bu tarihte söyledim. Bu tarihten sonra işe girenleri kapsamıyor' diyerek çeşitli beyanatlar vermiştir. Verilen beyanat ekmek veyahut iş söz konusu olursa bunun taahhüdü olmaz. Şimdi de aynıdır. 5 gün önce de 5 gün sonra da aynıdır. Sizden sözünüzü tutmanızı bekliyoruz.”
Belediyeden yanıt: Aday olamayınca belediyeyi doldurdu
Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Özcan ise işten çıkarmalara ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Mevcut belediye başkanımız 19 Aralık'ta adaylığını açıkladıktan sonra herhangi bir işe alınmayı kabul etmediğini söyledi. Geçen dönem ki belediye başkanı, aday olmayınca bilinçli olarak belediyeyi doldurdu. İşçi fazlalığı vardı zaten, seçimle birlikte daha da artırıldı. Belediyede bin 1 kişi çalışırken, bu sayı son 3 ayda yaklaşık bin 500'e çıkarıldı. İhtiyaç fazlası oluştu. Bütün müdürler ben bu kadar işçiyi nerede çalıştıracağım diyor. Biz de tüm birimlerden, 19 Aralık'tan sonra işe alınanlardan ihtiyaç fazlası olanları çıkardık.”