Çiftlik Bank ile 77 bin kişiyi dolandıran ve Uruguay'a kaçan Mehmet Aydın, Türkiye'nin ilk dolandırıcısı değildi. Ama Titan Saadet Zinciri'ni kuran Kenan Şeranoğlu bile Aydın'a şapka çıkardı. Peki Türkiye'nin en bilinen dolandırıcıları kimlerdi? İşte yanıtı...
Sülün Osman'ın İstanbul'un hızla göç aldığı yıllarda, İstanbul'a taşradan yeni gelmiş olan pek çok kişiye Beyoğlu'ndaki tramvaydan, İstanbul Üniversitesi'nin bahçesine kadar daha nice kamu malını sattığı ya da kiraladığı söylenir. Fakat Sülün Osman her şeye rağmen tuhaf bir şekilde halk tarafından sevilmiş hatta cezaevinde "alın teri"yle ilgili konferans bile vermişti.
Oyuncu Melike Zobu'nun da babası olan Güney Zobu, genelde yasa dışı işler yapanları dolandırdığı için bu kişiler kendisini şikayet edemedi. Raki, dolartaşımanın suç olduğu yıllarda Almancı ya da Amerikalı kılığında büyük otellerde bavulla döviz satma vaadiyle çok kişiyi dolandırmıştı. Son yıllarda gündeme "kedi yaralamak"tan dolayı aldığı hapis cezası ile geldi.
1980'lerde başlayan banker furyasında yıldızı parladı. Yıllık enflasyon yüzde 30 iken aylık yüzde 12 faiz ile para topluyordu. Milli gelirin 70 milyon dolar olduğu günlerde Kastelli'nin elinde 100 milyar para toplanmıştı. 40 bankanın,bankerleri safdışı bırakan karara imza atmasıyla işler birden tersine döndü. İflas eden Kastelli yurt dışına kaçtı.
Türk dolandırıcıların dünyaya açılması da uzun sürmedi. Ayşe Benli'nin kumar çetesi Las Vegas'daki Venetino Casino'ya 2 milyon dolarlık kazık atarak ABD'yi bile karıştırdı.Poker oynarken yaptıkları hile uzmanları tarafından bugün bile çözülemeyen Benli çetesi FBI tarafından aranıyor. Ancak henüz izlerine rastlanabilmiş değil.
Selçuk Parsadan, Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde, “örtülü ödenek donlandırıcılığı” ile gündeme geldi. Parsadan, Aralık 1995 seçimlerinden önce, emekli orgeneral Necdet Öztorun’un adını kullanarak, örtülü ödenekten 5.5 milyar lira aldığı basına yansıdı. Afyon Cezaevi’nde, Özdemir Sabancı suikasti faillerinden Mustafa Duyar’ın öldürüldüğü olayda, tek kurşunla yaralandı. 25 Temmuz 2006'da İstanbul'da omirilik kanseri nedeniyle öldü.
Titan Saadet Zinciri'yle 16 bin kişiyi dolandırdı. 10 yıl cezaevinde kaldı. Çıktıktan sonra eski şaşalı hayatına kavuşamadı. Çiftlik Bank ile 77 bin kişiyi dolandıran Mehmet Aydın hakkında "Şapka çıkarıyorum" diye konuştu.
Jet Fadıl hayatımızın neredeyse her döneminde vardı. O kadar insanı dolandırdığı ortaya çıktığında bile kabul etmedi. Yetmedi, bir dönem bağımsız milletvekilliği bile yaptı.
Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın bu listedeki en genç isim. Henüz 27 yaşında ve 77 bin kişiyi dolandırdı. Ama ne Jet Fadıl gibi Türkiye'de kaldı ne de Şeranoğlu gibi tutuklandı. Olayın ortaya çıkmasından birkaç gün önce Uruguay'a kaçtı.