BirGün yöneticilerine açılan Fuat Avni davasında ara karar

BirGün’e Fuat Avni haberlerini girdiği için açılan davanın ilk duruşması başladı.

BirGün’e Fuat Avni haberlerini girdiği için açılan davanın ilk duruşması başladı.

Dönemin BirGün yöneticileri İbrahim Aydın, Barış İnce, Can Uğur ve Bülent Yılmaz’ın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Çağlayan Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Duruşmada ilk olarak kimlik kontrolleri yapıldı.Suçlamalar hâkim tarafından okunduktan sonra Barış İnce savunmasına geçti.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre mahkeme ara kararında, gazetecilerin üye olduğu dernek ve sendikaların araştırılmasına, hatta kaldıkları otellerle o otelin diğer konuklarının örgüt bağlantılarına bakılmasına hükmetti. Ara karara göre, gazetecilerin üye olarak izlediği dijital platformlara abonelik tarihleri de araştırılacak.

Bir sonraki duruşma 5 Mart 2020, saat 11.00'de görülecek.

Kaldıkları oteller ve o otellerde kalanlar araştırılacak
Mahkeme ara kararında, gazetecilerin kaldığı oteller ve aynı tarihlerde o otellerde kalmış olan kişilerin 'FETÖ ile iltisakının bulunup bulunmadığı' araştırılmasına hükmetti:

“İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılarak sanıklar otel giriş ve çıkış kayıtlarının aynı tarihte birlikte kaldıkları kişilerin ve bu kişilerin varsa FETÖ ile iltisak ve adli soruşturma durumu da belirtilmek suretiyle bildirilmesinin istenmesine, akıbetinin sorulmasına…”Üye oldukları dernekler KHK’yla kapatıldı mı?
Mahkeme, gazetecilerin üye oldukları dernek, sendika, meslek odalarının araştırılmasına, üyelikten ayrılmışlarsa sebebinin bulunmasına karar verdi:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sendika Üyeliği İstatistik Daire Başkanlığı'na müzekkere yazılarak sanıkların herhangi bir dernek, sendika ya da meslek odasına üye olup olmadıkları, üye iseler üyelik tarihleri, üyelikten ayrılmış iseler sebebi ve tarihi,

…ayrıca üye oldukları dernek, sendika veya meslek odasının Temmuz 2016’dan sonra çıkarılan KHK’larla kapatılıp kapatılmadığı hususlarının araştırılarak toplanan bilgi ve belgelerin mahkememize gönderilmesinin istenmesine…

"Adları itirafçıların 'havuz sorgusunda' aranacak

Mahkeme, bugüne dek aynı örgüte yönelik düzenlenen operasyonlarda alınan tanık beyanlarında veya itirafçıların sorgularında, dört gazetecinin adının geçip geçmediğini de araştırılmasına karar verdi:

"Sanıkların havuz sorgusunun yapılarak FETÖ silahlı terör örgütü üyesi olduğu iddiası ile bugüne kadar adı geçen terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar sırasında alınan tanık beyanlarında veya etkin pişmanlıktan yararlanarak örgütün yapısı hakkında beyanda bulunan şüpheli ve sanık savunmalarında sanıkların adının geçip geçmediğini araştırılması ve buna ilişkin belge ve kayıtların ivedi olarak gönderilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar bürosuna yazı yazılmasına oybirliğiyle karar verildi."

Ne olmuştu?

“FETÖ’ye üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçlamasıyla açılan davada delil olarak yalnızca 2014-2015 yıllarında birgun.net sitesine girilen “Fuat Avni” adlı Twitter hesabından atılan tweetlerin haberleştirilmesi gösteriliyor.

Fuat Avni haberlerinin sayısının çıkarıldığı iddianamede BirGün’ün bu şekilde örgütün algı operasyonuna katkı sunduğu iddia ediliyor. Açılan davada BirGün yöneticilerinin 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

İddianamede BirGün yöneticileri İbrahim Aydın, Barış İnce, Can Uğur ve Bülent Yılmaz’ın açık kaynak taraması ve havuz sorgulaması sonucunda herhangi bir FETÖ üyesi ile bağları olmadığı, ByLock kullanmadıkları, FETÖ bankalarıyla para alışverişlerinin olmadığı, bağlarının bulunmadığı da tespit ediliyor.

Türkiye Haberleri