Alanya'da yetişen yerli mangolar, eşsiz lezzet ve aromalarıyla tüketici beğenisini kazanarak ithal ürünleri geride bırakıyor. Bu durum ilçede yerli üretime olan talebi artırarak üretim alanlarının genişlemesine yol açıyor.
Bir yetişkin ağaçtan 100 kilo toplanıyor: 50 derece sıcaklık altında hasadı güçlükle yapılıyor
Alanya ilçesinde tropikal meyveler, çiftçilerin gözde ürünleri arasında yer alıyor. İklimi nedeniyle tropikal meyvelerin kolay yetiştiği ilçede 50 derece sıcaklıkta mango yetiştiriliyor.
Fidan üreticisi Mustafa Ezici de yetişkin mango ağacından 100 kilograma yakın ürün alınabildiğini söyledi.
Mangonun dönüm başına en çok gelir getiren tropikal meyvelerden olduğunu belirten Ezici, "Ürünü 80 ülkeye ihraç edebiliriz. Çok ciddi bir gelir kaynağı. Moskova'dan da ilk sipariş verildi. Bizim üretimimiz olan mangomuz Peru ve Güney Amerika'dan uçakla gelen ürünle aynı lezzette. Türkiye, dünyanın en güzel mangosunu üretiyor. Mangonun yetiştiği ülkelere göre bizde nem oranının daha düşük olması meyveyi daha kaliteli ve lezzetli kılıyor."
Ezici, dünyada yaklaşık 500 çeşit mango cinsinin olduğunu bildirerek, uzun raf ömrü ve kalitesinden dolayı kendilerinin "kent" cinsi mango yetiştirdiğini vurguladı.
Dünyada büyük mango üreticilerinde hasadın ocak-haziran ayında yapıldığını anlatan Ezici, "Biz ağustos-aralık arasında üretim yapıyoruz ve dünyada ürün yokken biz üretiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.