Bir devir sona erdi: Tulum, çeçil, tost peyniri tarih oluyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni peynir tebliği taslağıyla taklit ve tağşişi önlemeyi hedefliyor. Bu değişikliklerle eritme peynirlerinde artık ‘tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve tost peyniri’ gibi isimler kullanılmayacak.

Yeni tebliğ taslağıyla, peynirlerin market raflarında kullanılan isimlerinde düzenlemelere gidilecek. Bu değişiklikler, sektör temsilcileri ve bakanlık yetkilileri tarafından yapılan görüşmelerin ardından şekillendiriliyor. Temsilciler, bu tebliğin gıda güvenliğini sağlamak ve haksız rekabeti önlemek açısından önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, yeni düzenlemelerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Eritme peynirlerine iliş­kin olarak geleneksel ve yöre­sel peynirler ile coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi ya­nıltacak şekilde üretilerek pi­yasaya arz edilemeyecek. (Tu­lum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi çağrışım ya­pacak şekilde sunulamazlar.)

Eritme peynirinin etiketinde ise gıdanın adı ilgili düzenle­mede en az 3 mm olduğu pun­to büyüklüğündeki karakterler kullanılarak temel görüş ala­nında belirtilecektir. Eritme peynirlerinde ürün adı gibi kul­lanılabilen; peynirin piyasaya sunulduğu biçimine, üretim tekniğine, şekline ve kullanım amacına göre sürülebilir, ult­rafiltrasyon, üçgen, tost için gi­bi ibareler, tek başına ürün adı algısı yaratarak kullanılama­yacak. Ürün adı algısı oluştu­rulmaması ve ürün adının ya­zıldığı puntodan daha büyük puntoyla yazılmaması kaydıy­la kullanılabilecek."

Olgunlaşma sınıfı belirtilmeyen peynirlerde, olgunlaştırma sınıfı gerektiren peynirlerde etikette bu sınıfın yazılması zorunlu olmayacak. Ayrıca, peynirlerde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili olarak, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği uygulanacak. Çeşnili peynirlerde, toplam çeşni oranı yüzde 6’yı geçemeyecek ve çeşni maddesinden gelen beta-sitosterol oranı yüzde 2’yi aşamayacak.

Hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılması durumunda, etikette süt elde edilen hayvanların adı belirtilmesi gerekecek. Ancak, bu etiketlerde süt türlerinin görsellerine yer verilmeyecek. Ürün adının yanında, kullanılan süt türlerinin adları yazılacak ve süt miktarına göre sıralanacak. Bu bilgiler, gıda adıyla aynı puntoda, aynı renkte ve kontrast oluşturan bir şekilde yazılacak.

Türkiye Haberleri