Özkan, maske takma zorunluluğunun etkili olduğunu ifade ederek maskenin doğru takılmasının da önemine vurgu yaptı. Maskenin doğru takılmaması durumda vaka sayılarının artabileceğini söyleyen Özkan, “Kronik hastalıklı kişilerde ölümler görebiliriz. Kontrollü sosyal yaşama alışmamız gerekiyor” diye konuştu.
Açık hava daha güvenli
Özkan, maskenin virüsü taşıyan damlacıkların ulaşmasını engellediğini ancak virüsün maskenin dış yüzeyinde de durabileceğini ifade etti. Maskenin dış yüzeyine dokunmamanın önemini ifade eden Özkan, “Bizim için açık hava biraz daha güvenli” diyerek kapalı alanların riskine dikkat çekti.
Özkan, ilk pikin nisanda yaşandığını ifade ederek, “İkinci bir pik yaşayabiliriz” dedi. Günlük vaka sayılarının bin 500’e yaklaştığını hatırlatan Özkan, “Eğer bu rakam daha ilerlerse ve bulaşıcılık artarsa ikinci bir pik yaşarız” dedi.
Özkan şöyle devam etti:
Sosyal hayata ve iş hayatına başlandı. Bu süreçte kurallara uyarak, işlerimizi yürütebiliriz. Bunu toplumumuz biliyor, ancak davranışına yansıtırken zorlanıyor. Bunları yapabilmek için çevre düzenlemesi de gerekiyor. Örneğin, 'toplu taşımada mesafeye uyun' diyorlar. Çok kalabalık olarak ve mesafeye uyulamıyor. Mümkün olduğunca mesafeye uymaya çalışmak, arkamızı dönmek ve kişilerle yüz yüze gelmemek gerekiyor. Bu önlemlere uyarak, bunları aşmaya çalışmalıyız. Kontrollü sosyal hayatımızda artık bir süre böyle yaşayacağımızı düşünüyorum. Onun için alışmamız gerekiyor.