Bilecik’in Küplü köyünde kurdukları "hardal tohumlu turşu" üretim tesisiyle dikkat çeken Aras Omid ve Mehmet Fikir, yerel pazarda ilgi gören ürünlerini ABD, Kanada ve Almanya'ya ihraç etmeye hazırlanıyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Omid ve Fikir, 2024 yılında işlerinden ayrılarak 60 metrekarelik turşu üretim tesislerini faaliyete geçirdi. Antalya’dan temin edilen havuç, patlıcan, biber ve sarımsak gibi sebzeleri işleyerek hardal tohumuyla fermente eden ikili, haftalık 1500 ila 2000 kavanoz turşu üretiyor.
Ürünlerini İstanbul ve Ankara'daki yöresel marketlere pazarlayan girişimciler, Avrupa ve Amerika’da yaygın olan hardal tohumlu turşuların Türkiye’de profesyonel anlamda üretilmediğini fark ederek bu alana yöneldi. Omid, "Türkiye'nin ihracatına katkı sağlamak için yola çıktık. Dış ticaret bağlantılarımız aracılığıyla ABD, Kanada ve Almanya'daki marketlere numune gönderdik. Sipariş talepleri gelmeye başladı, ihracata hazırlanıyoruz." dedi.
12 yıllık memuriyetten istifa ederek girişimci olan Mehmet Fikir ise turşularının alışılmışın dışında bir lezzete sahip olduğunu belirterek, "Hardal tohumu, Türk turşularında pek kullanılmaz ama Avrupa ve Orta Doğu mutfağında yaygındır. Fermentasyon sayesinde katkı maddesine gerek duymadan uzun süre dayanabiliyor." ifadelerini kullandı.
Sağlıklı ve doğal gıdalara artan ilgiyi göz önünde bulunduran ikili, ürün yelpazesini genişleterek farklı sebzelerle yeni tatlar sunmayı planlıyor.