İMECE Araştırma, koronavirüs salgını sırasında yaşananlarla ilgili 80 şehirden toplam 4 bin 488 katılımcı ile yaptığı kamuoyu yoklamasının sonuçlarını paylaştı.
Berat Albayrak sınıfta kaldı
İMECE Araştırma’nın sonuçlarında ise bakanların performansına verilen notlar dikkat çekti. Halkın yüzde 76,3’ü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı başarılı bulurken; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sınıfta kaldı.
Ziya Selçuk’u başarılı bulduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 37,6’da kalırken, Süleyman Soylu’yu başarılı bulduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 30,7 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise en başarısız bulunan bakan oldu. Albayrak’ı başarılı bulduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 15,4’te kaldı.
Ekonomik göstergeler: Birikimler harcandı
Salgın sürecinde geçimini sağlayabilmek için yurttaşlar birikimlerini harcama yoluna gitti. Anket sonuçlarına göre salgında geçimini sağlamak için yurttaşların yüzde 58,1’i birikimlerini harcama yoluna gitti. Yüzde 26,9’u kredi kartı kullanırken, yüzde 26,7’si ise tanıdıklarından borç aldı.
Ekonomide 2020 yılının ikinci yarısına dair umutlar ise düşük. Ekonominin 2020’nin ikinci yarısında kötüleşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 65 iken iyileşeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 6,6 oldu.
Yardım ve bağış kampanyaları
Türkiye’nin diğer ülkelere yardım göndermesini destekleyenlerin oranı yüzde 35,2’de kaldı. Salgın sürecinde en çok tartışılan konulardan biri olan belediyelerin bağış kampanyalarının engellenmesine destek ise yüzde 36’yı geçemedi.
Maske tartışmaları
Yurttaşların yüzde 56,2’si aynı maskeyi defalarca kullanmak zorunda kaldıklarını beyan etti. Katılımcıların yüzde 17,9’u kendi maskesini yaptığını belirtirken, ücretsiz maske temiminde de ciddi sıkıntılar yaşandı.
AVM’lerin açılmasına destek yok
Normalleşmenin hızlı yapılması tepkiyle karşılandı. Sokağa çıkma yasaklarını destekleyenler yüzde 85,8 olurken 11 Mayıs’ta AVM’lerin açılmış olmasını yanlış bulanların oranı yüzde 85,1’i buldu. Katılımcıların yüzde 46,6’sı ise AVM’lere bir süre gitmeyeceğini beyan etti.
Normalleşme sonrası virüsün bulaşıcılığıyla ilgili endişe düzeyi artanların oranı yüzde 57,2 olurken, endişe düzeyi azalanlar ise yüzde 11,7’de kaldı.
Halkın endişelerinin başında yüzde 61 ile sağlık, yüzde 58,7’yle ekonomi, yüzde 53,9 ile eski sosyal yaşama dönme geldi.