Bekçilere 'Sıvazlama' yetkisi teklifi meclisi karıştırdı

Çarşı ve mahalle bekçileri için hazırlanan yeni yasa teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

Teklifin maddeleri üzerinde yapılan ilk görüşmelerde, 7’nci maddenin gerekçesinde yer alan “sıvazlama” tanımı tartışmalara neden oldu.

TBMM İçişleri Komisyonu’nda başlayan görüşmelerde, CHP, HDP, İYİ Parti ve MHP milletvekilleri, teklifin gerekçe kısmında yer alan “sıvazlama” kelimesinin sakıncalarından bahsetti.

BirGün'ün haberine göre; CHP’den İbrahim Kaboğlu ve Ali Öztunç, söz alarak, bekçilerin istedikleri kişilerin üstlerini araması hakkını tarif için kullanılan 'sıvazlama'ya dikkati çekti, bekçilerin bu yolla başta kadınlar olmak üzere tüm yurttaşları taciz edebilme ihtimalinden söz etti.

İyi Parti Milletvekili Aylin Cesur, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve MHP Milletvekili Ümit Yılmaz da bu tanımın sakıncalı olduğunu bildirdi.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç de teklifin 7’nci maddesinin geri çekilmesini ve düzenlenerek yeniden gündeme alınması istedi. Güvenç’in talebinin ardından bir araya gelen parti temsilcileri, 7’nci maddeyi tekliften çıkarma konusunda anlaştı. Yapılan görüşmelerin ardından teklifin gerekçe kısmından “sıvazlama” kelimesi çıkarıldı ancak bekçilerin kişilerin üzerlerini “ellerini kaldırmadan” aramasına yönelik hüküm aynen korundu.

Paramiliter güç

Muhalefet, tacize yol açabilecek sıvazlama tanımı dışında bekçilerin silah kullanma hakkına kavuşmasına yönelik çekincelerini de sıraladı. HDP’li Kerestecioğlu, “Ciddi olarak bir paramiliter güç oluşturuluyor. Silahlı bir kolluk oluşturuluyorsa o zaman öncelikle bakılması gereken yer denetimin nerede olduğudur, denetim esaslarıdır. Kim denetleyecek? Pek çok muğlak ifade ve tanımla dolu bu teklifle bekçilerin asayiş ve güvenlik yetkilerinin arttırılması Türkiye’deki bu antidemokratik teamülün daha da derinlere kök salması ve insan hakları ihlallerinin artması sonucunu doğuracaktır” diye konuştu.

CHP’li Yaşar Tüzün de bekçilerin silah kullanmasına karşı çıktı. Tüzün, “Polis ve Jandarmaya alternatif yeni bir kolluk gücü oluşturuluyor. Bir tarafta madde metninde diyoruz ki 'Yardımcı bir kuvvet’ ama maddenin içeriğine baktığımızda yeni bir alternatif silahlı kolluk gücü oluşturuluyor. Bunun doğru olmadığını ve tekliften çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Türkiye Haberleri