Bayram öncesi baklava ve çikolata uyarısı geldi... O gördüğünüz Antep fıstığı değil! Gerçek çikolatayı anlamanın püf noktaları..

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, bayramda satın alınan tatlılar ve ikramlık çikolatalarla ilgili uyarılarda bulundu.

Gıda fiyatlarının fırlaması sahteciliği artırıyor. Bayram öncesi uzmanlardan gıdada sahtecilik uyarısı geldi.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Genellikle Antep fıstıklı baklavalarda fıstık yerine öğütülmüş yer fıstığı ve gıda boyası koyulabiliyor. Ayrıca şerbetli tatlılarda fruktoz ve glikoz şurubu dediğimiz nişasta bazlı şekeril ürünler de satılıyor. Piyasada çikolata diye satılan değişik ürünler bulunur ve bunların başında pralinden yapılma ürünler gelr. Pralin ile çikolata çok farklı iki üründür ancak görünüşünü çikolataya benzetmek çok kolaydır" dedi.

BAKLAVADA GIDA BOYASI OYUNU

En çok karşılaştıkları durumun fiyatı yüksek bir ürün olan baklavada Antep fıstığı yerine öğütülmüş yer fıstığı ve gıda boyası konulması olduğunu belirten Toprak, ”Genellikle Antep fıstıklı baklavalarda fıstık yerine öğütülmüş yer fıstığı ve gıda boyası koyulabiliyor.
Ayrıca şerbetli tatlılarda fruktoz ve glikoz şurubu dediğimiz nişasta bazlı şekerli ürünler de satılıyor. Bu tatlıları yediğimiz zaman genelde boğazı yakan bir his oluşur. Buradan anlayıp bu ürünleri ayırt edebiliriz.

Fazla tüketimi şeker hastalığına ve diyabete neden olur. Pankreas, bağırsak ve karaciğerde çeşitli sorunlara neden olur. Doğal şeker pancarından elde edilen şekerle yapılmış ürünlerin tercih edilmesi sağlıklı olur" ifadelerini kullandı.

Egede Son Söz'ün haberine göre bayramda ikramlık çikolata alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Toprak, “Çikolata alırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Zira piyasada çikolata diye satılan çok değişik ürünler mevcut. Kaliteli çikolatayı ayırt etmenin bazı püf noktalarını hatırlatmakta fayda var.

Kaliteli bir çikolatayı anlamak için; etiketi çok iyi okumalıyız. İçeriğinde yapay tatlandırıcılar, soya, koruyucu, mısır şurubu ve trans yağlar olmayanlar tercih edilmelidir.
Diğer taraftan etiketlerde raf ömrüne de çok dikkat etmelidir. El yapımı gurme çikolataların raf ömrü endüstriyel çikolatalara göre daha azdır. Ayrıca çikolatalarda kakao oranı arttıkça raf ömrü uzamaktadır. Kaliteli çikolatalarda kakao oranı en az yüzde 50 civarında olmalıdır.

Çikolatanın ambalajından çıkartılıp ele alındığında erimeye başlaması gerekir. Çünkü gerçek kakao yağı 34 santigrat derecede yani vücut sıcaklığında eriyen bir yağdır. Ancak çikolata ağza alındığında yağ tadı bırakmamalıdır. Eğer yoğun yağ tadı varsa içerisinde farklı bitkisel yağ var demektir ki bu da çikolatanın kalitesini düşürmektedir. Piyasada çikolata diye satılan değişik ürünler bulunur ve bunların başında pralinden yapılma ürünler gelir. Pralin ile çikolata çok farklı iki üründür ancak görünüşünü çikolataya benzetmek çok kolaydır.

Pralin içinde kakao yağı olmayıp sadece bitkisel yağlarla diğer besinlerle yapılan bir üründür. Bazı çeşitlerinin içinde çok az miktarda kakao bulunabilir. Kaliteli bir çikolata pürüzsüz, parlak ve lekesiz olmalıdır.

Kırılırken bitter çikolata sütlü çikolataya kıyasla daha sert bir ses çıkartmalı, ayrıca kırılırken kırıntı bırakmamalıdır. Her zaman gönül rahatlığı ile tüketilen güvenilir markalar tercih edilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan taklit ve tağşiş yapan firmaların ürünleri alınmamalıdır. Çikolata içindeki bileşenler nedeniyle örneğin, fındık, süt vs. alerjen bir gıdadır. Alerjisi olanlar tüketirken dikkat etmelidir” şeklinde konuştu.

Türkiye Haberleri