Bayburt'ta kuşburnu hasadı başladı ''tatlı çorba, reçel ve meyve suyuna dönüştürüyor''

Bayburt'ta çiftçiler, ‘doğal vitamin deposu’ olarak bilinen kuşburnunu, sofralara ulaştırmak için hasada başladı. Yöre halkı kuşburnu meyvelerini, kış aylarında tüketmek için tatlı çorba, reçel ve meyve suyuna dönüştürüyor.

Bayburt'un yüksek kesimlerinde yetişen ve ‘doğal vitamin deposu’ olarak bilinen kuşburnular, olgunlaşarak hasat dönemine girdi.

Kabaçayır köylüleri, dikenli ağaçlardan kuşburnu meyvelerini tek tek elle topluyor. C vitamini açısından zengin olan kuşburnu, toplandıktan sonra evlerde çürükleri ayıklanıyor, sapları da temizleniyor.

TATLI ÇORBA, REÇEL, MEYVE SUYU

Zor şartlarda toplanan meyve, özellikle kış aylarında tüketilmek için tatlı çorba, reçel ve meyve suyuna dönüştürülüyor.

'KOKOÇ'UN HAM MADDESİ'

Kentin coğrafi işaretli lezzetlerinden tatlı çorbaya renk veren ‘Kokoç’un da ham maddesi olan kuşburnu meyvesinin kurusundan çay, marmelat ve pestil de üretiliyor.

Kuşburnu toplayan Ersoy Oluç, "Kuşburnu, C vitamini deposu, dağlarımızda bolca bulunmakta. Ekim-kasım aylarında kuşburnu sezonu. Bilenler geliyor, gurbetçiler geliyorlar, dağlardan topluyorlar. Gelemeyenler istiyorlar. Biz toplayıp eşimize, dostumuza gönderiyoruz. Talep fazla olunca bunun satışını da yapıyoruz. Ekim-kasım aylarında Bayburt dağlarında bolca kuşburnu toplayan insanlara rastlamanız mümkün. Bunun çorbası, marmelatı, içeceği yapılıyor. Özellikle Ramazan ayında tüketimi fazla oluyor. Vitamin değeri fazla” ifadelerini kullandı.

Türkiye Haberleri