Basın tarihinde kara gün: Yarım asırlık gazete kapanıyor!

1974 yılında yayın hayatına başlayan Bursa Hakimiyet Gazetesi ve AS TV kapanıyor. Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, "Yerel medya kurumları kapatılmamalı, mutlaka yaşatılmalıdır" diyerek bu kararın derin etkilerine dikkat çekti.

Bursa, Türkiye'nin medya tarihinin önemli bir parçasını kaybetmek üzere. Medya S bünyesindeki Bursa Hakimiyet Gazetesi ve AS TV'nin yayınlarına son verilmesi kararı, yerel basının geleceğine dair karanlık bulutlar oluşturdu.

1974'te Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 52. yıl dönümünde kurulan Bursa Hakimiyet Gazetesi ve 1995 yılında yayın hayatına başlayan AS TV, Bursa basınının köşe taşlarıydı. Ancak, bu iki köklü medya kuruluşunun kapatılmasıyla ilgili alınan karar, sadece Bursalı gazetecileri değil, tüm yerel medya camiasını derinden sarstı.

"YEREL SORUNLAR GÖRÜNMEZ HALE GELEBİLİR"

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, “Yerel medya kurumları kapatılmamalı, mutlaka yaşatılmalıdır” diyerek bu kararın ne kadar büyük bir kayıp olduğunu vurguladı.

Kolaylı, “Medya S, Bursa'nın basın okulu, yüzlerce meslektaşımızı Bursa basınına kazandırdı. Bu değer sadece internette var olacak, bu hepimizin yüreklerini acıttı” dedi.

Yerel basının kapanmasının getireceği olumsuzlukları da dile getiren Kolaylı, internet haberciliğinin çeşitli tehlikeleri beraberinde getirdiğine dikkat çekti. "Yerel gazetelerin kapanması, internet kullanımında sınırlı olan kesimlerin haberlere ulaşmakta zorlanmasına neden olacak. Bu durum bilgi eksikliğini artıracak ve yerel sorunlar görünmez hale gelebilir. Ayrıca, sosyal medyada doğru olmayan bilgilerin yayılması kolaylaşacak. İnternetteki bilgi kirliliği, medya okuryazarlığını düşürüp, insanları manipülasyonlara açık hale getirebilir" şeklinde konuştu.

Nuri Kolaylı

KAPANMANIN EKONOMİK YIKIMI

Kolaylı, yerel gazetelerin kapanmasının ekonomik anlamda da çeşitli olumsuzluklara yol açabileceğini belirterek, “Meslektaşlarımızın istihdam olanağı azalacak ve yerel ekonomiler de etkilenecek. Yerel gazeteler, yerel işletmelerin tanıtımında ve pazarların gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Bu gazetelerin kapanması, bu süreçleri olumsuz etkileyecek.Yazılı basın, internette yaşanan olumsuzlukların ilacı gibidir ve mutlaka yaşatılmalıdır"

Yerel basının kapanması, yalnızca bir medya organının değil, toplumsal denetim mekanizmalarının ve yerel ekonominin de sarsılması anlamına geliyor.

Türkiye Haberleri