Basın Konseyi yayınladığı mesajda, basına uygulanan sansürün ve tutuklu gazetecilerin olduğunu kaydederek, bu şartlarda 24 Temmuz Gazeteciler gününün kutlanamayacağını belirtti.
Basın Konseyinin açıklamasında 160'a yakın gazetecinin tutuklu olduğuna vurgu yapılırken, "Aylarca devam eden dava süreçleri, iddianamelerin bile yüzlerce gün sonra hazırlanmasının ve dava görülmeden, karar kesinleşmeden, henüz ispat edilmemiş cezaların infazını da beraberinde getiriyor" denildi.
Basın Konseyi'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Sansür ve gazeteciler üzerindeki devlet baskısının kaldırılışıyla özdeşleşen 24 TEMMUZ'un ''sansürden kurtuluşun miladı" sayılışı üzerinden 109 yıl geçti. Özgürlükçü ileri demokrasilerden biri olmayı hedeflerken, bugün yasaklarla, baskıyla, otosansürle ve kitlesel işsizlikle kararan bir medya tablosuyla karşı karşıyayız.
2017'nin 24 TEMMUZ'unun özeti şudur:
-Mahkemeler gazeteciliği yargılıyor;
-160"a yakın gazeteci tutuklu;
-Sadece son bir yılda, 110 medya kuruluşu kapatıldı ve 2 bin 500 gazeteci işsiz bırakıldı.
Aylarca devam eden dava süreçleri, iddianamelerin bile yüzlerce gün sonra hazırlanmasının ve dava görülmeden, karar kesinleşmeden, henüz ispat edilmemiş cezaların infazını da beraberinde getiriyor.
Gazetecilerin tutukluluklarına yapılan itirazlar tek cümleyle reddediliyor. İddianamelerinde yüzlerce kere "haber", "köşe yazısı", "röportaj" ifadesi geçen gazetecilerin, gazetecilik dışı faaliyetlerle içeride olduğu en yetkili ağızlarca uluslararası medyaya açıklanabiliyor. Ve tutuklu gazetecilerin sadece ikisinin gazetecilik faaliyeti nedeniyle içeride olduğu iddia edilebiliyor.
Bu 24 TEMMUZ'da, şu soruyu yine soruyoruz: Gazetecilik faaliyetinden tutuklu 2 gazeteci kimdir? Diğer gazetecilerin, isim isim, gazetecilik dışı faaliyetleri nelerdir?
24 TEMMUZ 2017, aynı zamanda 12 mensubunun cezaevinde tutulduğu Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının da yargılandığı gün olarak tarihe geçmekte. İddianameleri beş ay sonra hazırlanan gazeteciler, "köşelerinden subliminal mesaj vermekten, haber yapmak suretiyle üye olmadıkları terör örgütlerinin propagandasını yapmaya" kadar akıllara durgunluk veren suç isnatlarıyla yargılanıyor.
Haber alma, haber verme ve düşünceyi ifade özgürlüğü evrensel insan hakları arasında sayılırken, bu hakların elden alınmasını ve gazetecilerin maruz kaldığı uygulamaları 24 TEMMUZ GAZETECİLER GÜNÜ'nde kınıyoruz.
Tutuklu meslektaşlarımızla özgür 24 TEMMUZ'larda buluşmayı umut ediyoruz.
Basın Konseyi"