Barış Terkoğlu: Bir ordu bir ülkeye '24 saatte kaçarız' diye açıklama yapmaz!

Halk TV'de Şirin Payzın'ın sunumuyla ekrana gelen Sözüm Var programına konuk olan gazeteci Barış Terkoğlu, TSK'nın Afganistan'dan geri çekilmesini değerlendirerek "Bir ordu bir ülkeye 24 saatte kaçarız diye açıklama yapmaz" dedi.

Halk TV'de Şirin Payzın'ın sunumuyla ekrana gelen Sözüm Var programına konuk olan Barış Terkoğlu, TSK'nın Afganistan'dan geri çekilmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

'Taliban istemediği için Türkiye geri çekildi'

Taliban'ın Türkiye'yi istemediği için geri çekildiğini vurgulayan Terkoğlu, sözlerine şöyle devam etti;

"Bu noktaya geliş yöntemini sorgulamamız lazım, çok acı bir şey. Biz biliyoruz ki hükümetin niyeti ve MSB'nin niyeti orada kalmaktı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye ile göçü durdurmak için anlaştık dediğinde aslında bir Afganistan pazarlığının döndüğünü anlıyoruz. Türkiye bunu da batı ile masaya oturmuştu, başta NATO olmak üzere, kim istemedi Türkiye'yi orada? Taliban istemedi, açıkça söyledi Türk askerini istemiyoruz diye. Taliban ile pazarlığın yapıldığı koşullarda, Taliban istemediği için Türkiye geri çekildi. Bunu not düşelim."

'Belli ki Kabil Havalimanı'nın kontrolü üzerine çalışmalar yapılıyor'

Türkiye'nin CİA ile Kabil Havalimanı için görüşüp görüşmediğini soran Terkoğlu, sözlerine şöyle devam etti;

"Bütün devletler Almanya, Avrupa dahil olmak üzere kendi vatandaşları için veya kendi güvenlikleri için Taliban'la zorunlu bir güvenlik görüşmesi yapıyorlar. Türkiye de  Cumhurbaşkanı'nın bir kaç kez ifade ettiği gibi yapıyor.

Belli ki Kabil Havalimanı kontrolü üzerine çalışmalar yapılıyor. Çok basit bir şey soracağım, biliyorsunuz CIA başkanı Kabil'e gitti ve Taliban liderleriyle görüştü, ne için görüştü? 31 Ağustos'ta çekilme süreci tamamlanacak, uzatacak mı uzatmayacak mı diye görüştü. Acaba Türk askerinin Kabil Havaalanı'nın koruma görevinin olup olmaması konusu da CIA ile Taliban yönetimi arasında görüşme konusu olmuş mudur? "

'24 saatte kaçarız'

Hulusi Akar'ın vermiş olduğu röportaja tepki gösteren Terkoğlu, sözlerine şöyle devam etti;

"Hulusi Akar'ın hükümet medyasına vermiş olduğu bir röportaj vardı. Hükümet medyasının manşetini okuyorum, 'tehdit görürsek 24 saatte çıkarız'. Dünya'da hiçbir ordu komutanının bir askeri görevi ülkesine anlatırken 24 saatte çıkarız diye anlatabileceğini düşünmüyorum, böyle bir şey olmaz. Düşünseniz bile bu şekilde ifade etmezsiniz ama bir ordu bir ülkeye '24 saatte kaçarız' diye açıklama yaparak gitmez. Mustafa Kemal, Çanakkale harbinde kendi askerine dönüp 'en önde  ben gideceğim ben en ileri gideceğim' diye gitti. Böyle olmaz, bu nasıl yönetmektir biliyor musunuz ? Bu poşetler burada kalsın biz birazdan gezip geleceğiz. Böyle olmaz. Askerinizi götürüp bunlar burada kalsın gerekirse 24 saat sonra alırız diye götüremezsiniz."

Türkiye Haberleri