Barajlar Kapatıldı: "Olağanüstü Durumla Karşı Karşıyayız!"

Muğla'da su sıkıntısı sürüyor. Barajlar kapatıldı MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen açıklama yaptı. Ülgen, Bodrum'da nüfusun artması ve yaşanan kuraklıkla birlikte su tüketiminde yüzde 45 artış olduğunu, olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Yaklaşık 190 bin nüfusa sahip olan Bodrum, yaz dönemin nüfusu 1 milyonu aşıyor. İlçede su sıkıntısı baş gösterirken Mumcular Barajı'nda su hacminin düşmesinden dolayısıyla Devlet Su İşleri, barajı kapattı.

MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Bodrum'un karşı karşıya kaldığı su sorununa ilişkin basın toplantısı yaptı. Barajların kapatılması ilçede olağanüstü durum yaşandığını ifade eden Ülgen, "Mumcular Barajı kapatıldıktan sonra 82 bin metreküp olan arıtma su kapasitemiz 68 binlere indi. Geyik Barajı'nın kapatılması ile Bodrum’a günde 50 bin metreküp su verebileceğiz. 380 litre olan yer altı havzamızdaki su, bugün itibarıyla 320 litrelere kadar düşmüş durumda. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hesaplamalarda suyun 40-45 gün daha yeteceği belirtilse de baraj 1 hafta içerisinde kapatıldı."

"580 LİTRE SUYA MAHKUM EDİLMİŞ OLACAĞIZ"

Su abonesi sayısında yüzde 29 oranında artış olduğunu ifade eden Ülgen, suyun geri kalan kısmını Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın soğutulması için kullanıldığını ifade etti. Ülgen tehlikeye dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Geri kalan kısmını da Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali'ni soğutma suyu için kullanılıyor. Geyik Barajı da gittiğinde, içme suyuna ham su sağlayan 2 barajımızı kaybetmiş olacağız. İçme suyunda ham su girişleri sadece yer altı suyundan gelen kaynaklara dönmüş olacak. Elimizde bulunan 580 litre civarında bir suya mahkum edilmiş olacağız. 75 bin olan abonemiz, bugün itibarıyla 97 bine ulaşmış durumda. Abone sayısında yüzde 29 oranında artış var. 2015 yılında Bodrum'a verdiğimiz su 12 milyon metreküpken, 2022'de 17 milyon 750 bin metreküp, su tüketimindeki artış ise yüzde 45 düzeylerine geldi."

"OLAĞANÜSTÜ DURUM"

2022 yılında yapılan uzman değerlendirmeleri ve yaşanan iklim değişikliği ile büyük bir kuraklığın yaşanacağını öngörerek birçok tedbir aldıklarını söyleyen Baki Ülgen, aldıkları tedbirlerle sisteme 65 bin kişiye yetecek ek su sağladıklarını belirtti. Ülgen, şöyle devam etti:

“Büyükşehir bütçesine koyduğumuz bedelle kuraklıkla mücadele için 3 beldemizin altyapısını yenileyerek kayıp kaçağı azalttık. Yeni sondaj kuyuları açtık, eskileri yeniledik. Mumcular İçme suyu arıtma tesisini rehabilite ettik, terfi istasyonu kapasitesini arttırdık. Güvercinlik 2.etap içme suyu arıtma tesisini bitirmek üzereyiz. Bunlar geçen seneki bütçeyle krize karşı eylem planlarımızdı ve sisteme 65 bin kişiye yetecek su ilave ettik. Barajların ikisinin de kapanması sonucunda olağanüstü bir durum doğdu. Planlama içerisindeyiz. DSİ ile istişarelerde bulunduk. Geçen yıl tedbir amaçlı Sazköy'de açtığımız sondajlarımız var. Farklı bölgelerde de sondaj kuyuları ilave edeceğiz ve buradan saniyede 200 litre suyu Bodrum'a getirmeyi planlıyoruz. Daha önceden kullanılmış sondajlar var ve onların arıtmalarını yaparak devam edebiliriz. Bunları Çamköy ve Sazköy havzasında toplayacağız.

Bodrum için 3'üncü baraj planlandı ancak ÇED nedeniyle konu şu anda yargıda. Yargı süreci devam ediyor. Bodrum'un ana ihtiyacı olan 44 milyon metreküp, şu andaki hacim 29 milyon metreküp. Ortalama en az 15 milyon metreküpü kısa vadede baraj dışında bir şekilde karşılama şansına sahip değiliz. Su tasarrufu artık Bodrum için zorunlu hale geldi. Lüks tüketimi bir şekilde kesmemiz, havuzlarda kullanılan veya atıl şekilde fazla lüks olarak tüketilen suları kesip, sadece tüketim amacıyla kullanılmasını tavsiye ediyorum. Yer altı sularında ciddi şekilde düşme var, barajlarımız gittikten sonra yer altı sularına döndüğümüzde bu havzadaki azalma bundan sonra da devam edecek.”

Türkiye Haberleri