Bakanlık Polonez için sonunda harekete geçti!

İstanbul'da Polonez fabrikasındaki 145 işçinin işten çıkarılması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, teftiş raporu hazırladı. Hazırlanan raporda, işverene iki ayrı suçtan para cezası verilmesinin istendiği, sendikal faaliyetleri engellediği gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nca İstanbul Çatalca'da faaliyet gösteren Polonez fabrikasındaki işçilerin işten çıkarılmasıyla ilgili teftiş raporunun hazırladığını açıkladı.

PARA CEZASI VERİLDİ

Açıklamada, firmanın iş yerinde sendikal baskı nedeniyle iş akdinin sona erdirdiği tespit edilen 141 işçi için 8 bin 590 liradan 1 milyon 211 bin 190 lira ve Türkiye İş Kurumu’na bildirilmeden 145 işçi için toplu çıkış vermesi nedeniyle de 5 bin 506 liradan toplam 798 bin 370 lira idari para cezası istendiği belirtildi.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu belirtilen açıklama şöyle:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, İstanbul Çatalca'da faaliyet gösteren bir firmada sendikanın örgütlenme çalışmaları nedeniyle işten çıkardığı 13 işçi ile bu işçilerin işten çıkarılmasına karşı olduğu için eylem yapan 132 işçiyi daha işten çıkarmasına ilişkin teftiş raporunu hazırladı. Yapılan tespitler sonucu, firmanın iş yerinde sendikal baskı nedeniyle iş akdinin sona erdirdiği tespit edilen 141 işçi için 8 bin 590 liradan toplam 1 milyon 211 bin 190 lira idari para cezası uygulanması istenmiştir. İşverenin, Türkiye İş Kurumu’na bildirilmeden 145 işçi için toplu çıkış vermesi nedeniyle de 5 bin 506 liradan toplam 798 bin 370 liradan para cezası vermesi istenmiştir. Ayrıca, sendika üyesi işçileri işten çıkarmak suretiyle işyerinde hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Emeğin, sendikal örgütlenmenin ve çalışanların hak ve özgürlüklerinin korunması için bakanlık olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeve devam ediyoruz."

Türkiye Haberleri