Bakan Akar, Libya ve İdlib'e ilişkin konuştu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündeme dair sorulara yanıt verdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Libya’da BM tarafından tanınmış bir hükümeti desteklediğini belirterek, Hafter’in ateşkes masasından kalkmasıyla birlikte yapılan “Ateşkes çöktü” yorumları için “Bunu söylemek için henüz çok erken” dedi.

Akar, ayın 19’unda düzenlenecek Berlin Konferansı’nı hatırlatarak, “Oradan bir sonuç çıkacaktır” dedi. Akar, Tank Palet fabrikasına getirilen eleştirilerle ilgili de, “Mülkiyeti MSB’ye ait. Vana bizde” ifadesini kullandı.

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Akar, şunları söyledi:

Niye oradasın sorusu havada kalıyor

“Orası (Libya) yıllarca vatan toprağı olarak kullanıldı. Türk asıllı bir nüfus var. A, B, C ülkeleri kendi ülkelerinden kilometrelerce uzak yerlere gidiyor. Libya burnumuzun dibinde, denizden sınırdaşımız, bizim duyarsız kalmamız söz konusu olamaz. İlkeli olarak baktığınızda BM’yi referans alıyoruz. BM Güvenlik Konseyi tarafından tanınmış bir hükümetten bahsediyoruz. Biz de doğal olarak onun yanında yer alıyoruz. Niye orada bulunuyoruz sorusu havada kalıyor. Askeri muhtıra çerçevesinde sayısı zamanla değişen personelimiz var. Eğitim veriyorlar, danışmanlık yapıyorlar. Bu tamamen askeri eğitim işbirliği. Bu tür anlaşmamız 76, 77 ülke ile var. Bu anlaşmanın içinde savunma ve güvenlik işbirliği ofisinin kurulması var. Türk ve Libyalı askerler yan yana gelmek suretiyle bu konuda bilgi alış verişi devam ediyor.

Sözde de olsa resmi mekanizması var

8 Ocak’ta Cumhurbaşkanımız Erdoğan Putin ile görüşme yaptı. Hem İdlib’de hem Libya’da ateşkesin zamanı kaldı, buna da önder olalım diyerek, bunu da teklif edelim noktasına geldiler. Buna istinaden geçtiğimiz pazartesi Moskova’ya gittik, orada görüştük hem Sarrac tarafı ile hem Rusya tarafı ile. Onlar imzaladı. Metinlerde sorun yok. Hafter tarafının zaman istediği yansıdı. Orada bazı haberler çıktı ‘ateşkes bitti’ diye. Sahada karşılığı yok. 15-20 gün hatta bir ay önce Sarrac hükümetinin dışişleri bakanına atfen bir açıklama çıktı, bu işi bıraktık diye. Böyle bir şey yok. Yani sosyal medyadaki iddialara inanmamak lazım. Hafter’in de sözde de olsa resmi bir mekanizması var Sayın Putin ve ekibinin çalışmalarını sonuçlanmasını bekliyoruz. Muhatap Ruslardır.

-Libya’da ateşkes çöktü mü?

Bunu söylemek için erken.

-Hafter ne yapacak?

Berlin’de 19’unda konferans var. Trump dışında liderler katılacak. Hafter de var, Sarrac da var. Oradan bir sonuç çıkacaktır. Türkiye’nin Rusya ile birlikte olayı domine etmesi, bazıları tarafından pek hoşlanılmadı. Hafter’e herhalde bazı vızıldamalar oldu, ipi koparmadılar, bekle dediler. Herhalde Berlin’de biraraya gelecekler. Biz ateşkesten, barıştan siyasi çözümden yanayız. Bizim olayın devamı gibi bir bakış açımız yok. Ateşkesin sağlanması ile işe güce bakılmalı.

-En kötü senaryo nedir?

Libya’da mücadelenin sürmesi. Kendilerini devletin başı kabul ediyorlar. Kendi halkları için mücadeleyi sürdürecekler. Biz de o desteği sağlamaya devam edeceğiz.

-Libya’da birlik ismi nedir?

Libya Eğitim İşbirliği Timimiz var.

-Libya uçaksavar aldı mı?

Libya’nın kendi hükümeti var. Talepleri olabilir, gerekli yardım desteğini arkadaşlar veriyor. Paraları kendine ait, kararları kendine ait.

İdlib'ten çekilmemiz söz konusu değil

-İdlib’de durum ne?

İdlib’teki insanlar sınırımıza kadar dayandı. Rejim sözlerine uymadı. Biz akan kanın durmasından bahsediyoruz. Mülteci konumuna düşenler hükümet kontrolündeki alana gitmek istemiyorlar. Ruslarla görüşerek orada birlikte güvenli alan, köy oluşturalım hiç değilse kışı orada geçirsinler istiyoruz. 12 gözlem noktamız var. Emir kesin. Oradan çekilmemiz söz konusu değil. Yeterli araç gereç mühimmatımız var. Bu konuda görüşmüyoruz, tartışmıyoruz, orası pazarlık konusu değil.

Vatanı için mücadele ediyor

Suriye Milli Ordusu, Suriye Geçici hükümetinin emrinde. Onları terörist , çapulcu gibi göstermek çok yanlış. Kendi vatanları için mücadele ediyor. Onların kendi mahkemeleri var, askeri mahkemeleri. Şikayet olduğunda gerekli hukuki işlem gerçekleştiriliyor. Olay öyle takdim ediliyor ki sanki bunlar başı boş. bireysel bir yanlış yapılıyorsa bunların takipçisi oluyoruz.

-İstihbarat başkanları, Suriye ile görüştü bu yeni bir dönem mi?

Türkiye Cumhuriyeti bağımsız bir devlet. Yapmamız gereken ne varsa ilgili kişiler kurumlar, bakanlar bu konuda çalışırlar. Aslolan milli menfaatler. İlgili kişi kurum yetkili kimse şunlar bunlar yapılır. Bunlar yapıldı, yapılacak, yapılır.

Türkiye Haberleri