Bakan açıkladı: Türkiye'ye ilk vaka nereden geldi?

Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türkiye'ye ilk vakanın İtalya'dan geldiğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, Türkiye'de koronavirüs pandemisi sürecinde gelinen noktaya ilişkin bilgi verip, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 

Bakan Yardımcısı Meşe, aşı çalışmalarıyla ilgili de, "Bizim kendi üniversitelerimizde 12 aşı çalışması var. Bunlar klinik safhada. 5'i fare deneyi aşamasında. Sonuçları çok iyi olanlar var ama bunlar daha da ilerleyecek. Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarındaki virüslerin mutasyonu ile ilgili çalışmaya başladık. Virüs Türkiye'de mutasyona uğradı mı? Bu konuda da halk sağlığı laboratuvarlarında çalışma başlattık" diye konuştu.

"Sağlık çalışanlarına riske göre test yapıyoruz"

Bakan Yardımcısı Meşe, sağlık çalışanlarına koronavirüs testi yapılmasına neden zorunluluk haline getirilmediğinin sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Sağlık çalışanlarına test konusu, üzerinde konuştuğumuz ve tartıştığımız bir konuydu. Çalışma gruplarında aldığımız ortak karar sonucunda en akılcısı, riske göre sağlık çalışanlarına bu testleri yapmak oldu. Bunun için bir algoritma yayınladık. Buna göre sağlık çalışanının temas riskine göre test yapıyoruz. Test kısıtlaması yok sağlık çalışanlarında, riske göre yapıyoruz. PCR testi sadece o anlık virüsü gösteriyor. Yani o anda virüsün olması ya da olmaması bir daha olmayacağını göstermiyor. Bu yüzden Bilim Kurulu önerisi, riske göre test yapmaktı."

"Yerli tanı kitimizle ilgili sorun yok"

Prof. Dr. Meşe, yerli tanı kitinin ne kadar doğru sonuç verdiği konusundaki soruya da şöyle cevap verdi:

"Tanı kitimiz halk sağlığı laboratuvarlarında geliştirildi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından akreditasyonları yapıldı. Testin yüzde 90'ın üzerinde duyarlılığı var. PCR testinin pozitifliğini testin alınış şekli ve virüsün atılımı etkiliyor. Bir gün pozitif, ikinci günü negatif çıkabiliyor test sonucu. Bu sonuç tanı kitiyle alakalı değil virüsün atılımıyla ilgili. O yüzden yaşanan sorun testin duyarlılığının düşük olduğundan değil. Yerli tanı kitimizle ilgili bir sorun yok."

"Dünyanın ortak kararı, birinci dalga henüz bitmedi"

Prof. Dr. Meşe, virüste ikinci dalganın ne zaman başlayacağının sorulması üzerine de "Henüz dünyada birinci dalga bitmiş değil. İkinci dalganın başlaması için vakaların çok aza inmesi sonra artışa geçmesi gerekiyor. Tüm dünyanın ortak kararı, birinci dalganın henüz bitmediği" dedi.

Bakan Yardımcısı Meşe ayrıca Türkiye'ye ilk vakanın İtalya'dan geldiğini söyledi.

Türkiye Haberleri