Bilim insanları, Aztek uygarlığının kültürel ve dini objelerinden ‘ölüm düdüğü’ ile ilgili araştırmalar yaptı. Meksika topraklarında 14. ve 16. yüzyıllar arasında hüküm süren Azteklerin kullandığı düdüklerin, insan beyni üzerindeki etkileri ilk kez bilimsel olarak incelendi.
KORKUTUCU VE RAHATSIZ EDİCİ
Araştırma kapsamında 70 Avrupalı gönüllünün beyin faaliyetleri, ölüm düdüğünün çıkardığı seslere maruz bırakılarak ölçüldü. Bu seslerin işitsel korteksi yüksek bir alarma geçirdiği belirlendi. Katılımcılar, çığlık benzeri sesleri ‘korkutucu ve rahatsız edici’ olarak tanımladı.
Kurban edilen insanların kemiklerinin yanında bulunan ölüm düdükleri, kurbanların ruhlarını temsil ettiği düşünülüyor. Araştırmacılar, kafatası düdüklerinin insan kurbanlarını ya da törensel izleyicileri korkutmak için kullanılmış olabileceğini öne sürüyor.
Aztek düdükleri ile kurban edilen kişiler öldürüldükleri düdükler ile gömülüyor.
AZTEK ÖLÜM DÜDÜĞÜ NEDİR
Azteklerin ölüm düdüğü. çoğu kişi bunu "duyup duyabileceğiniz en korkunç ses" veya "binlerce ölünün aynı anda çığlık atma sesi" gibi tanımlanıyor.
"Düdük, arkeologlar tarafından 1999 yılında Mexico City'deki Tlatelolco sahasındaki bir Aztek tapınağının kazısında, aralarında küçük bir seramik kafatası şeklindeki düdüğün de bulunduğu çeşitli müzik aletlerini tutan 20 yaşında bir kurbanın kalıntılarının ortaya çıkarılmasının ardından keşfedildi."