Anayasa Mahkemesi, İstanbul’daki paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan polislerin yaptığı bireysel başvurularının ret gerekçesini açıkladı.Gerekçede, polislerin 4 günlük yasal gözaltı süresinin aşılarak 7 gün...
Anayasa Mahkemesi, İstanbul’daki paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan polislerin yaptığı bireysel başvurularının ret gerekçesini açıkladı.
Gerekçede, polislerin 4 günlük yasal gözaltı süresinin aşılarak 7 gün gözaltında tutuldukları yönündeki şikayetinin, “başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez bulunduğu” belirtildi. “Gözaltı süresi aşılmış olsa dahi, kişi hakim tarafından tutuklandığından gözaltı süresinin aşıldığı yönündeki bir tespit ve ihlal kararı ‘tutuklu’ kişinin serbest kalmasına tek başına imkan vermeyecektir” denilen kararda, polislere tazminat davası açmaları önerildi.
Anayasa Mahkemesi, usulsüz dinleme soruşturmalarında tutuklanan Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün’ün arasında bulunduğu 36 polisin yaptığı bireysel başvuruyu 8 Nisan’da reddetmişti. Mahkeme, dün gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçede özellikle polislerin 4 günlük yasal gözaltı süresinin dolmasına karşın serbest bırakılmamalarına yönelik şikayet tartışıldı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin bir kararına işaret edilen gerekçede, “Kanuni gözaltı süresinin aşılması durumunda asıl davanın sonuçlanması beklenmeden tazminat talep edilmesi mümkündür” denildi. Bir suç isnadıyla gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan kişinin, yasal gözaltı süresinin aşıldığı iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruda ihlal sonucunun kişisel durumuna bir etkisinin olmasının mümkün görülmediği de belirtildi.
Yüksek Mahkeme, polislerin “Başbakan (Erdoğan) açıklamalarıyla daha gözaltı aşamasındayken bizi doğrudan suçlu ilan etti ve masumiyet karinelerini yok saydı” şeklindeki şikayetini de dayanaksız olduğu gerekçesiyle kabul edilemez buldu.
SÖZCÜ-Ankara