Resmi Gazete'de yayımlanan AYM kararına göre, mahkeme Selahattin Demirtaş'ın kanunda öngörülen azami tutukluk süresini aştığı belirtildi.
Tutukluluk süresinin makul olmadığına işaret eden AYM tutukluluğa yönelik itirazın karara bağlanmaması ve tutukluluk incelemesinin yapılmaması gerekçeleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlâl edildiği kararını verdi.
AYM, hükmüne oy birliğiyle karar verdiğini ifade etti.
Yüksek Mahkeme, CHP'li Milletvekili Eren Erdem için de hak ihlali olduğuna hükmederek, 30 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.
Ramazan Demir: Bu kararın ikinci tutukluluğu da kapsaması gerekir
halktv.com.tr'ye konuşan Selahattin Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, AYM'nin bu kararının ikinci tutukluluğu da kapsaması gerektiğini ifade etti. İki tutukluluk kararında da olayların aynı olduğunu ifade eden Demir, ilk tutuklulukta "örgüt üyeliği" olan suçlamanın, ikincide "öldürmeye azmettirme" olarak değiştirildiğini ancak iki tutuklamanın da 6-8 Ekim'le ilgili olduğunu söyledi.
Bu kararla birlikte, Demirtaş'ın bir dakika bile tutuklu kalmaması gerektiğini vurgulayan Demir, "İlk tutuklamada makul şüphe yeterli olabilir ancak tutukluluğun devamı için ilgili ve yeterli delilleri sunabilmeniz lazım. AYM'nin kararını, ilgili ve yeterli delil göremedikleri şeklinde yorumluyoruz" diye konuştu.
Demirtaş'ın şüphelisi olmadığı bir dosyadan tutuklandığını hatırlatan Demir, AYM'nin "Benim incelemem devam ediyor" demesine karşın, bu karardan tahliyeden başka sonuç çıkmaması gerektiğini söyledi.
AYM'nin kararda bazı şeyleri söylemekten kaçındığını da ifade eden Demir, "Biz üç farklı başvuruda bulunmuştuk. Hepsi de farkı gerekçelerle yapılan başvurulardı. Ancak AYM bu üç başvuruyu birleştirip tek bir karar vermiş" dedi.
Beklentisini sormamız üzerine, AYM'nin hak ihlâli kararını 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiğini söyleyen Demir, mahkemenin "Biz zaten bu dosyadan tahliye ettik" yanıtını vereceğini ancak savcılıktan da tahliye talebinde bulunacaklarını söyledi. Demir, "Çok bir şey söylemiyoruz. Savcılık zaten niyetini ilk günden belli etti. Ancak bu karara göre Demirtaş'ı tahliye etmeleri gerekir" diye konuştu.
Demirtaş bu dosyadan 2 Eylül 2019'da tahliye edilmişti
Gazeteci Canan Coşkun, Demirtaş'ın kararın çıktığı dosyadan 2 Eylül 2019'da tahliye edildiğini belirtti. Söz konusu dosya, 18 Eylül 2019'da AİHM Büyük Daire'de görüşülecekti. Duruşmadan 2 gün sonra, savcılık aynı suçlamalarla bir soruşturma daha başlattı ve Demirtaş'ı bir kez daha tutukladı.
sendika.org'da yer alan habere göre de; AYM’nin bu kararı Selahattin Demirtaş’ın özgür kalacağı anlamına gelmiyor. Daha önce Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliyeye yönünde karar vermesinin ardından, başka bir soruşturma gerekçe gösterilerek Demirtaş tekrar tutuklanmıştı.
Benan Molu: Bu karar tahliyesini sağlamıyor
Selahattin Demirtaş'ın avukatı Benan Molu da, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada kararın Demirtaş'ın özgür kalacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Molu, "Demirtaş, serbest bırakıldığı gün şüphelisi olmadığı bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklandığı için bu karar tahliyesini sağlamıyor. İHAM'ın ihlal kararının etkisiyle AYM, tutukluluğun hukukiliğiyle ilgili başvuruda görmezden geldiği noktalara dayanarak vermiş ihlal kararını." ifadelerini kullandı.
Eren Erdem, kararı Halk TV'ye değerlendirdi
Hakkında hak ihlâli kararı verilen Eren Erdem, AYM'nin oybirliğiyle aldığı kararı sıcağı sıcağına Halk TV'de Gökmen Karadağ ile Haberaktif Kriz Masası'nda değerlendirdi. Erdem, haklılığı tescillendiği için gururlu olduğunu dile getirdi.