AYM, Bildiri Dağıtan Akademisyene Verilen Cezayı 'İfade Özgürlüğüne İhlal' Kabul Etti

Anayasa Mahkemesi, üniversitede bildiri dağıtan öğretim görevlisine verilen disiplin cezasını ifade özgürlüğü ihlali sayarak manevi tazminat kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), EĞİTİM-SEN üyesi bir öğretim görevlisinin üniversitede bildiri dağıtması ve afiş asması nedeniyle aldığı disiplin cezasını, ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi. AYM, bu karar doğrultusunda, öğretim görevlisine manevi tazminat ödenmesine ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Mahiye Sevin Bayraktar, Ankara Üniversitesi'nde görev yaparken, bildiri dağıttığı ve afiş astığı gerekçesiyle disiplin cezasına çarptırılmıştı. Bayraktar, 2020 yılında bu cezaya itiraz ederek, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvurusunda, EĞİTİM-SEN üyesi olduğunu ve dağıttığı bildirilerin sendikal faaliyet kapsamında yer aldığını belirtti.

AYM, olayın doğrudan çalışma hayatıyla ilgili olmadığını ve çekirdek faaliyet alanında kalmadığını değerlendirerek, başvuruyu sendika hakkı kapsamında incelememeye karar verdi. Bunun yerine, başvuruyu ifade özgürlüğü bağlamında ele aldı.

AYM, incelemelerinin ardından Bayraktar'ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Bu bağlamda, ihlalin giderilmesi amacıyla kararın bir örneğinin, yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 16. İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi. Ayrıca, başvurucuya 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine, 446,90 TL harç ücreti ve 18 bin TL vekalet ücretinden oluşan yargılama giderlerinin de karşılanmasına oy birliğiyle karar verildi.

Türkiye Haberleri