Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye karşıtı hamle

Avrupa Parlamentosu (AP) içindeki en büyük siyasi grup Avrupa Halk Partisi, tavır değiştirerek Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin ‘sona erdirilmesine’ yönelik bir önergeyi AP’ye sundu

Avrupa Parlamentosu (AP) içindeki en büyük siyasi grup Avrupa Halk Partisi, tavır değiştirerek Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin ‘sona erdirilmesine’ yönelik bir önergeyi AP’ye sundu. Oysa geçen ay Türkiye için müzakerelerin ‘askıya alınması’ önerilmesi kabul edilmişti.

AVRUPA Parlamentosu, Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye Raporu’nu ele alıp oylamaya hazırlanırken en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi’nden (EPP) teamüllere aykırı bir adım geldi. Hürriyet'te yer alan habere göre, Türkiye’nin olası AB üyeliğine başından bu yana karşı çıkan Alman parlamenter Renate Sommer, Hıristiyan Demokrat eğilimli EPP adına, ‘katılım müzakerelerinin sona erdirilmesi’ tavsiyesi içeren bir değişiklik önergesi verdi. Yaklaşık dört yıl aradan sonra 15 Mart’ta yapılacak Ortaklık Konseyi toplantısı öncesi gelen EPP’nin hamlesi, hem provokasyon hem de tutarsızlık boyutuyla dikkat çekiyor.

Önerge, EPP’nin geçen ay AP Dışişleri Komisyonu’nda (AFET) yapılan oylamada benimsediği kendi yaklaşımını da hiçe sayması anlamı taşıyor. AFET’te yapılan oylamada EPP’nin de desteğiyle, ülkede yaşanan gelişmeler dikkate alınarak AB Komisyonu ile üye ülkelerden oluşan AB Konseyi’ne Türkiye ile üyelik müzakerelerinin resmen askıya alınması ve ilişkilerin etkili bir ortaklık bağlamında yeniden tanımlanması tavsiyesinde bulunulmuştu. Gelinen aşamada ise EPP, aşırı sağ ve popülistlere göz kırpan tam bir U dönüşüyle, müzakerelerin resmen askıya alınmasını değil tamamen sona erdirilmesini talep eden bir tavır takındı.

WEBER ETKİLİ OLDU

EPP’nin Türkiye konusunda kullandığı oyu hiçe sayarak çark etmesinde mayıs sonunda AP üyelerini belirlemek için yapılacak seçimde AB Komisyonu Başkanı adaylarından olan Manfred Weber’in son günlerdeki mesajları etkili oldu. EPP’nin adayı olan ve beklediği çıkışı bir türlü yakalayamayan Weber, genel tabloda odakta olmamasına rağmen Türkiye konusunu ısıtmaya ve seçilirse müzakerelerin sona ermesini isteyeceği mesajını yoğunlaştırmaya başladı. Sommer, müzakere çıkışıyla da yetinmeyerek AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasında ve müzakerelerin tıkanmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB karşıtı söyleminin etkili olduğu suçlaması içeren bir önerge de verdi. Raporun daha önce oylanmış ve siyasi grupların desteğiyle kabul edilmiş unsurlarının değiştirilmeye çalışılmasından rahatsızlık duyan Piri’nin 12 Mart’taki oturumda takınacağı tavır merakla bekleniyor. Rapora son hali 13 Mart’ta yapılacak oylamada verilecek.

BİLGİ NOTU

Alman muhafazakâr Hıristiyan Sosyal Birliği’nden (CDU) olan Manfred Weber, önceki gün AB Komisyonu Başkanı seçilmesi halinde Türkiye ile müzakereleri sona erdireceğini açıklamıştı. Ancak böyle bir kararı sadece AB Konseyi karar verebilir.

Türkiye Haberleri