Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, aralık ayında Türkiye genelinde metrekareye ortalama 68,5 kilogram yağış düştü. Bu, 1991-2020 dönemi ortalamasının yüzde 10 altında. Ancak, 2022 yılının aralık ayındaki 36,3 kilogramlık yağışa göre yüzde 89 yüksek.
Bölgesel olarak bakıldığında, yağışlar Doğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelerde azaldı. En fazla azalma yüzde 31 ile İç Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti.
Karabük, Çankırı, Doğu Anadolu'nun batısı ile Adıyaman, Kahramanmaraş, Hakkari ve Şırnak çevrelerinde ise yağışlar normallerine göre yer yer yüzde 40'ın üzerinde arttı. Konya'da ise yüzde 60'a varan azalma yaşandı.
İl geneli yağışlarda en fazla yağış 155,5 kilogram ile Rize'de, en az yağış ise 17,1 kilogram ile Iğdır'da kaydedildi.
Türkiye genelinde aralık ayında ortalama 11,3 gün yağışlı gün yaşandı. Yağışlı gün sayıları Rize, Trabzon, İzmir ve Manisa çevrelerinde 15-20 gün aralığında, İç Anadolu'nun güneyi, Aydın, Denizli, Mersin, Kars, Iğdır ve Mardin çevrelerinde ise yer yer 10 günün altında gerçekleşti.
YAĞIŞLARIN AZALMASI NE ANLAMA GELİYOR?
Yağışların azalması, özellikle tarım ve sulama için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, kuraklığın artmasına ve orman yangını riskinin yükselmesine neden olabilir.
Yağışların azalması, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. İklim değişikliğinin etkilerinin daha da artması ile birlikte, yağışların azalması gibi olumsuz hava olayları daha sık görülmesi bekleniyor.