Türkiye'nin doğum oranları, nüfusun yenilenme eşiği olan yüzde 2,1'in altına düştü. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2001'de yüzde 2,38 olan doğum oranı, 2023'te yüzde 1,51'e geriledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu durumu Türkiye için varoluşsal bir tehdit olarak nitelendirdi. Erdoğan, "Mevcut durum ülkemiz için tolere edilebilir olmaktan çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
YENİ DÜZENLEMELER YOLDA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, doğum izninin 4 aydan 1 yıla çıkarılması ile ilgili AK Parti strateji ekibine bir sunum yaptı. Konu, AKP MKYK toplantısında da gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti.
KREŞ VE KİRA DESTEĞİ
AKP kurmayları, düzenlemenin sadece doğum izni ile sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyor. Düzenlemede kreş desteği, kira desteği ve çalışan desteği gibi maddeler yer alacak. Ayrıca, dünyadaki örnekler incelenerek ikinci ve üçüncü çocuk için kademeli devlet desteği verilmesi önerileri bulunuyor.
ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emin Yılmaz, CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, doğum izninin kademeli olarak artırılmasının planlandığını belirtti. Yılmaz, esnek ve yarı zamanlı çalışma imkanlarının sağlanacağını ifade etti. Anneler, doğum sonrası yarım gün çalışarak bebekleriyle vakit geçirebilecek. Ayrıca, evden çalışma modelleri yaygınlaştırılacak. Esnek çalışma saatleri ve çocuk yetiştirme döneminde borçlanma imkanı da getirilecek.
HAMİLE KADINLARIN HAKLARI GÜVENCE ALTINDA
Hamile kadınların çalışma hakkı yasayla güvence altına alınacak. Emin Yılmaz, hamile kadınların işten çıkarılmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. İş güvencesi, kreş ve kira desteği gibi düzenlemeler de bu kapsamda değerlendirilecek.