CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na zehirli oyuncaklarla ilgili soru önergesi verdi.
Taşçıer, önergesinde Pekcan’dan, “Son 5 yılda ülkemize Çin’den yasa dışı yollarla sokulmaya çalışılırken ele geçen oyuncakların miktarı ve parasal değeri nedir? Bu ürünlerdeki kanserojen madde oranı ne kadardır? Son 5 yılda ülkemizde üretilen oyuncaklardan ne kadarı için sağlığı olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle piyasaya arzının yasaklanması ve toplatma kararı çıkarılmıştır” gibi sorulara yanıt istedi.
Milliyet’ten Bahar Atakan’ın haberine göre; Pekcan’ın imzasıyla Taşçıer’e Ticaret Bakanlığı’ndan iletilen yanıtta, son 5 yılda (14 Eylül 2018’e kadar) Türkiye’ye sokulurken 22 milyon 407 bin 390 TL değerinde kaçak oyuncak ele geçtiği bildirildi. Yanıtta, menşe ülke ayrımına dair istatistik olmadığı belirtildi. Bakanlığın yanıtında şunlar kaydedildi: “Oyuncaklar fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri açısından ithalat aşamasında denetime tabi tutulmaktadır. Denetimler kapsamında Türkiye’de son 5 yılda 8.8 milyon dolar değerinde oyuncak uygunsuz bulunmuş ve söz konusu oyuncakların ithaline izin verilmemiştir.” denildi.
Milliyet’ten Bahar Atakan’ın haberine göre; Pekcan’ın imzasıyla Taşçıer’e Ticaret Bakanlığı’ndan iletilen yanıtta, son 5 yılda (14 Eylül 2018’e kadar) Türkiye’ye sokulurken 22 milyon 407 bin 390 TL değerinde kaçak oyuncak ele geçtiği bildirildi. Yanıtta, menşe ülke ayrımına dair istatistik olmadığı belirtildi. Bakanlığın yanıtında şunlar kaydedildi:
“Oyuncaklar fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri açısından ithalat aşamasında denetime tabi tutulmaktadır. Denetimler kapsamında Türkiye’de son 5 yılda 8.8 milyon dolar değerinde oyuncak uygunsuz bulunmuş ve söz konusu oyuncakların ithaline izin verilmemiştir.”
Açıklamada 2014 yılından bu yana gerçekleştirilen iç piyasa denetimleri sonucunda da güvensiz olduğu tespit edilen ürünlere yönelik toplam 2 milyon 111 bin 303 TL idari para cezası uygulandığı kaydedilerek şöyle denildi: “Güvensiz olduğu tespit edilen 49 bin 606 adet yerli ürüne yönelik mevzuatta belirtilen piyasaya arzın yasaklanması, piyasadan toplatılması, risk altındaki kişilerin uyarılması amacıyla duyuru yapılması ve bertaraf işlemleri uygulanmıştır.” Önergede yer alan, “Son 5 yılda ülkemizin ithal ettiği oyuncakların ne kadarında kanserojen madde ve benzeri sağlığı tehlikeye sokacak zararlı maddeler tespit edilmiştir” sorusuna ise yanıt verilmedi.
DEPODA ELE GEÇTİ
Ticaret Bakanlığı’ndan 20 Ekim’de yapılan açıklamada da sağlığa zararlı 15 bin oyuncağın ele geçirildiği bildirilmişti. İstanbul gümrük ekiplerince baskın yapılan depoda hiçbir denetimden geçmemiş, sağlığa zararlı 15 bin oyuncak ile 6 bin 250 kol saati ele geçirilmişti.