Amasra'daki patlama göz göre göre gelmiş: Sayıştay 2019'da uyarmış

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı madende meydana gelen patlama, Türkiye gündeminin ilk sırasında yerini alırken Sayıştay, madendeki havalandırmaların tersine çalışmaya uygun olmadığını 2017'de, madenin derinliğinin artmasının patlamalara neden olacağını ise 2019 yılında belirtilerek uyarıda bulunmuş.

Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen ve 14 madencinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından arama kurtarma çalışmaları sürerken Sayıştay Başkanlığı'nın Amasra Taşkömürü Kurumu hakkında 2017 ve 2019'da hazırladığı raporlardaki bulgular, yaşanan kazanın 'geliyorum' dediğini gösterdi.

Bartın Valiliği'nden yapılan resmi açıklamaya göre yerin 300 metre altında patlama yaşanan Amasra Taşkömürü İşletmesi hakkında 2019 yılında Sayıştay, bu derinleşmeye dikkat çekerek "Bu derinleşme ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır" diye belirtildiği gözüküyor.

Ayrıca raporda, işletmenin ocaklarında solunabilir ve patlayabilir tozların tahliyesi konusunda zaman zaman aksamalar olduğu belirtiliyor.

Sayıştay, 2019'daki bu bulgusuna dair işletmeye, iş sağlığı ve güvenliğine dair gerekli önlemler alması konusunda önerilere de yer veriliyor.

2017'deki Sayıştay raporunda ise ocağın ana havalandırmasının tersine çalışabilecek durumda olmadığı belirtilirken işçi güvenliği ekipmanlarının yeterli olmadığı vurgulanıyor. Ayrıca raporda, bu eksiklerden kaynaklı olarak işletmeye 146 bin TL para cezası kesildiği ve indirimle 109 bin TL ödendiği anlaşılıyor.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da Twitter hesabından 2019 yılındaki Sayıştay raporunu paylaştı. Yavuzyılmaz, "Sayıştay, Bartın Amasra'daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını; Çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor diyor! Kaynak: Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu" yazdı.

Türkiye Haberleri