TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Zonguldak’ta TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’nde incelemelerde bulundu. Maden ocağına girecek komisyon üyeleri madenci kıyafetleri giydi.
Komisyon Başkanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada, kazanın sebeplerini ortaya çıkarmak ve kazalara karşı önlem alınması için hazırlayacakları raporu, verilen yasal süre içinde sunacaklarını belirtti.
Bartın’daki incelemeleri tamamladıklarını ifade eden Yıldız, "Burada Karadon Müessesemizde yaklaşık 400-460 kotundaki incelemelerimize devam edeceğiz. İnşallah raporumuzu da bu ayın sonuna gelmeden bize tanınan resmi süre içerisinde tamamlamış olacağız. İster havalandırma ister herhangi personelin eğitiminden tutun ki birçok unsur dikkatle irdeleniyor. Bununla ilgili gerek STK’ların gerek sendikaların gerek özel ve kamu sektörünün Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı gibi birçok ilgili kurum ve kuruluşlarla bunlar değerlendiriliyor. Akademisyenlerimiz var, bununla ilgili tecrübeli uzman kadromuz var. Bütün partilerin ortak paydasında komisyon çalışmalarını tamamlamış olacak" dedi.
Komisyon üyeleri yer altında acil durumlarda kullanılan oksijen maskesi kullanma eğitimi aldıktan sonra baretlerini takarak vinç ile eksi 400 kotuna indi.
'Türkiye yerli kömürünü iş güvenliği kurallarına uyarak devam edecek'
Yıldız, "Bartın Amasra ve Zonguldak’ta içinde bulunduğumuz müessesede eksi 460 kotuna kadar inerek incelemelerimizi tamamladık. İthalatın önlenmesi, yerli üretimin artırılması adına ortaya konan emekten dolayı teşekkür ediyorum. Gerek Soma bölgesindeki linyit gerek Zonguldak bölgesindeki taşkömürü ile beraber Türkiye yerli kömürünü çıkarmaya devam edecek. Bunu da işçi sağlığı, iş güvenliği kurallarına uyarak yapacak. Bizim buradaki incelemelerimiz de bu yönde oldu" dedi.
'Bizim kazandığımızdan daha helal para'
Madende çalışan işçilerin sağlığının her şeyin önünde olduğunu belirten Yıldız, "Bu ayın sonuna kalmadan komisyon çalışmalarını tamamlamaya gayret edecek ve bunu sağlayacak. Buradaki hepimizin hissettiği, aşağıda da konuştuk; bizim kazandığımız paralardan daha helal paraların buralarda kazanıldığını, alın teriyle beraber kazanıldığını ve bütün yüreklerini bu manada işçi kardeşlerimizin de ortaya koyduğunu söylemek isterim. Her birimizin güvenliği birbirine emanet. Her birimiz omuzlarımıza yüklenen sorumluluğu ve iş görevlerini tam anlamıyla yaptığımız anda inşallah ve bir kısım tedbirleri de üst düzeyde alıyor olmamız sistemi iyi bir şekilde ortaya koyup koruyup kolladığımız takdirde bu kazaların en aza indiğini görmüş olacağız. Bütün gayretlerimiz bu yöndedir. Bu kazaların önlenmesiyle alakalı gerek kanuni gerek mevzuat gerekse bizatihi şantiye ve sahalarda yapılan çalışmalar olacaktır" diye konuştu.
'Bütün detayları değerlendirdik'
Yıldız, bütün detayları değerlendirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Havalandırmadan tutun ki sensörlere varıncaya kadar, ana kontrol merkezinden bütün detaylara kadar değerlendirme şeklinde oldu. Münhasıran biz Bartın Amasra’daki maden kazası vesilesiyle bu komisyonu topladık ama kurallarımızın bir kısmı genel olacak. Bundan sonraki bütün maden kazalarının önlenmesine yönelik olacak. Uzman arkadaşlarımız önümüzdeki 2 hafta içerisinde yoğun bir gayret gösterecekler."