Almanya’da 3 kişiyi öldüren IŞİD’linin 6 yıl boyunca Türkiye’de yaşadığı ortaya çıktı

Almanya'nın Solingen şehrinde 23 Ağustos günü kentin 650'inci yılının kutlandığı festivalde 3 kişiyi bıçakla öldürerek 8 kişiyi yaralayan 26 yaşındaki Issa al Hasan isimli Suriye vatandaşının 6 yıl boyunca Türkiye’de yaşadığı açığa çıktı.

Almanya'nın Solingen şehrinde 23 Ağustos günü gerçekleştirilen kentin 650'inci yılının kutlandığı festivalde 3 kişiyi bıçaklayarak öldüren, 8 kişiyi ise yaralayan 26 yaşındaki Suriye vatandaşı Issa al Hasan'ın, 2016 ile 2022 yılları arasında Türkiye’de yaşamış olduğu ortaya çıktı.

Alman basınından Der Spiegel, Issa al Hasan’ın iki kardeşinin de Türkiye’de olduğunu aktarırken Issa'nın babası, annesi ve iki kız kardeşinin Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Tadamun mahallesindeki Nasreen Sokağı'nda yaşadığı ifade edildi. 2022 yılının sonunda kaçak yollarla Bulgaristan üzerinden Almanya’ya geldiği belirtilen Issa’nın iltica talebi reddedilince kayıplara karıştığı ve 6 aylık arama süresinin sonrasında tekrar ortaya çıktığı kaydedildi.

Issa al Hasan’ın kız kardeşi Fatima, Der Spiegel’e konu hakkında yaptığı açıklamada, Issa'nın doğduğu Deyrezzor’un terör örgütü IŞİD’in eline geçtikten sonra babasının, Issa'yı 2016 yılının baharında Türkiye'ye gönderdiğini ifade etti.

Fatima, kardeşi Issa'yı “Neşeli bir insandı, gülmeyi ve şaka yapmayı severdi, sosyal biriydi ve onunla tanışan herkes onu severdi” ifadeleriyle anlattı.

“TÜRKİYE'NİN, ISSA'YI SURİYE'YE GERİ GÖNDERME RİSKİ VARDI”

Fatima, yaptığı açıklamada, “Babam Issa için korkuyordu, çünkü IŞİD'li militanlar genç erkekleri zorla askere alıyorlardı. Issa o sırada hâlâ ergenlik çağındaydı. Kardeşleri zaten Türkiye'de yaşıyordu. Bu yüzden babam İsa'yı oraya göndermeye karar verdi, böylece bu insanlar onu yanlarına alamayacaklardı” ifadelerini kaydetti.

“Issa ve kardeşleri Türkiye'ye geri dönerken, biz kızlar ve babamız Rakka'ya gittik. Orada bir aydan az kaldık ve sonra Şam'a doğru yola çıktık. Türkiye'nin, Issa'yı Suriye'ye geri gönderme riski vardı. O zaman askerlik hizmeti için çağrılabilirdi.” ifadelerini kullanan Fatima, bu sebeple Issa’nın Almanya’ya gittiğini iletti.

“KENDİMİ ÇARESİZ HİSSEDİYORUM”

Babası Chalaf, oğlu Issa'nın Almanya’nın Solingen’de gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin, “Oğlunun böyle bir şey yapmasına imkan olmadığını, Issa'yı kendi elleriyle büyüttüğünü” söyledi ve “Belki de bir şeyin ya da birinin etkisi altındaydı. Ne olduğunu anladığında, asla böyle bir şey yapmak istemediğini söyleyecektir. Kendimi çaresiz hissediyorum. Bunun bir yanlış anlaşılma olması için dua ettim." ifadelerini kullandı. Tüm bu sorunlardan ve şiddetten kaçtıklarını belirten Chalaf, “Belki ne yaptığının tam olarak farkında değildi, belki de birileri onun beynini yıkadı. Tanrı ölülere merhamet etsin ve yaralılara şifa versin” dedi.

SALDIRIYI IŞİD ÜSTLENMİŞTİ

Almanya Solingen’de düzenlenen festivalde üç kişinin öldüğü bıçaklı saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmişti. IŞİD'in Telegram hesabında gerçekleştirilen açıklamada, söz konusu saldırının 'Filistin'deki ve her yerdeki Müslümanların intikamını almak' amacıyla yapıldığı iletilmişti.

NELER OLMUŞTU?

Almanya’nın Solingen kentinde, şehrin 650. kuruluş yıl dönümü nedeniyle 23 Ağustos Cuma günü “Çeşitlilik Festivali” düzenlendi. Suriye vatandaşı 26 yaşındaki Issa al Hasan, söz konusu festivalde bir bıçaklı saldırı gerçekleştirdi ve 67 ve 56 yaşlarında 2 erkek ile 56 yaşında bir kadının hayatını kaybetmesine yol açtı. Düzenlenen saldırıda 4’ü ağır 8 kişi ise yaralandı. İnsanları rastgele bıçaklayan saldırgan ise olay yerinden kaçtı.

ISSA AL HASAN KİM?

Suriye’nin Deyrizor kentinde doğduğu iletilen 26 yaşındaki Issa, 2022 yılında Almanya’ya geldi ve Bielefeld kentinde sığınma talep etti. İltica talebi Almanya’da reddedilen Issa, geçtiğimiz yıl Bulgaristan’a sınır dışı edilecekti. Fakat Issa, Almanya’da saklanarak sınır dışı edilme tarihini geçirdi ve daha sonra sınır dışı edilme işlemleri iptal edildi ve Federal Göç Dairesi Issa'ya koruma statüsü verdi. Daha sonra ise Issa Solingen’e gönderildi.

Dublin Anlaşması’na göre, bir sığınmacının ilk giriş yaptığı Avrupa Birliği (AB) ülkesi bu kişinin sığınma başvurusundan sorumlu oluyor. Issa, Bulgaristan üzerinden AB’ye girdiği için Almanya’dan Bulgaristan’a sınır dışı edilmesinin söz konusu olduğu kaydedildi.

Türkiye Haberleri