Almanya krizi tırmanıyor: Savunma projelerine engel

Bild gazetesinin haberine göre; Alman tarafının kararında iki NATO müttefiki arasındaki gerginliğin tırmanması etkili oldu.

Türkiye’de biri Alman vatandaşı altı insan hakları aktivistinin Büyükada’da gözaltına alınıp tutuklanması sonrasında Almanya ile Türkiye arasındaki kriz tırmanmaya devam ediyor.

Bild gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre; Alman hükümeti NATO müttefiki Türkiye ile savunma projelerini de askıya aldı. Kararın devam eden ve gelecekte planlanan projeleri içerdiği bildirildi. Haberde iki NATO müttefiki arasındaki gerginliğin tırmanmasının Alman tarafının kararında etkili olduğu ifade edildi.

DW’nin aktardığı haberde hükümetin bu konuda açıklama yapmayı reddettiğine de dikkat çekildi.

Gazete, Türkiye’de Alman vatandaşlarının tutuklaması ve Alman şirketlerine yönelik tehditler nedeniyle hükümetin Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirdiğine işaret etti.

Aralarında Alman vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Berlin’e dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel dün Türkiye ile ilişkilerde gösterilen sabrın sonuna gelindiğini belirtmiş, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirilmesi ve kredi garantilerinin ve AB mali yardımlarının gözden geçirilmesi gibi önlemler açıklamıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Almanya’nın Türkiye’yi ekonomik olarak tehdit ettiğini söyleyerek Türkiye’nin karşılık vereceğini belirtmişti.

ALMANYA’DAN TÜRKİYE’YE EKONOMİK TEHDİT 

Türkiye’nin açıklamasının ardından Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “İnsan hakları aktivistinin tutuklanmasının aşırı olduğunu ve kanunla uyumlu olmadığına inanıyoruz” demişti.

Peter Steudtner’in tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Almanya’ya dönen Gabriel, “Türkiye’ye çok fazla sabır gösterdik ki bazen bunu yapmak hiç kolay olmadı” ifadesini kullandı.

Gabriel sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ile ilişkilerimiz daha önce olduğu gibi devam edemez, Alman şirketlerinin tehditler mevcutken Türkiye’deki yatırımlarını nasıl garantiye alabileceğimizi bilemiyoruz. Önümüzdeki günler ve haftalarda AB’deki ortaklarımızla Türkiye’nin AB üyeliği hedeflerini ele alacağız. Mevcut şartlarda Gümrük Birliği’nin genişletilmesi konusunda nasıl görüşmeler yapılabileceğini düşünemiyorum. Alman hükümeti (Türkiye’ye yönelik) başka adımları da değerlendiriyor.”

Gabriel, “Keyfi olarak Alman firmalarının terörle bağlantılı olduğunun gündeme getirildiği ortamda, hükümet olarak Alman şirketlerinin yapacakları yatırımlara güvence vermeyeceklerini” söyledi. Gabriel, bu nedenle Almanya’nın yatırım kredileri ve ekonomik yatırımların desteklenmesi konusunu gözden geçireceğini belirtti.

Gabriel, Türkiye’ye yönelik değerlendirilecek bir başka konunun ise AB’nin üyelik konusunda Türkiye yaptığı yardımlar olduğuna dikkat çekti. Gabriel, bu konuda önümüzdeki günlerde AB yetkilileri ve ilgili ülkelerle temaslar yapacaklarını vurguladı.

SEYAHAT UYARISI YAPILDI

Gabriel, seyahat uyarısı kararının Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüş birliği içinde alındığını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde yapılan uyarıda ‘Türkiye’ye ziyaret edecekler için bazı riskler’ bulunduğu ifadesi yer alıyor. Gabriel, Türkiye’de gözaltına alınan ya da tutuklanan Alman vatandaşlarına Alman konsolosluğunun ulaşmasına Türkiye tarafından ‘her zaman’ izin verilmediğini söyledi.

Alman basını, Gabriel’in açıklamasından önce Türkiye ile yaşanan krize yönelik atılacak adımlar arasında Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’yi seyahat için güvenli listesinden çıkarabileceği yorumu yapılmıştı. Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri Martin Schulz, “Türkiye’ye karşı somut bir adım atılması gerektiğini” açıklamıştı.

Türkiye Haberleri