Alevi Dernekleri Federasyonun bileşenleri ve bağımsız Alevi kurumları, elektrik faturalarıyla ilgili tespit davası açtı. Alevi vakıf ve dernekleri, cemevlerin inanç merkezi ve ibadethane olarak kullanıldığını belirterek elektrik faturası ödemekten muaf tutulması gerektiğinin tespitini mahkemeden istedi. Açıklama yapan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, "Türkiye'deki kurumsal kimliği olan kurumlarımız bundan sonra hiçbiri faturalarını ödemeyecek. Alevilerin ibadethanesi cemevidir, ticarethane değildir" derken, Halk Müziği Sanatçısı Tolga Sağ ise "Milyarlık elektrik, doğal gaz ve su faturalarını ödemeyeceğiz" dedi.
'Bütün Cemevlerimiz cuma günü mahkemelere başvuracak'
Alevi dernek ve vakıflarının temsilcileri bugün, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek cemevlerine gelen elektrik faturalarına yönelik borçlu olmadıklarının ve ödemekten muaf tutulmaları gerektiğinin tespiti için dava açtı.
Başvuru öncesinde basın açıklaması yapan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, "Alevi yurttaşlar olarak yüreğimiz yanıyor. Her vatandaşın yüreği yandığı gibi. Elektrik faturaları Türkiye'nin meselesi. Her evde adeta yangın var. Bu yangını hepimiz hissediyoruz. Bu faturalar cemevlerimizin canını yakmaya başladı" dedi. Fırat, "Biz bu ülkede eşit yurttaşlık istiyoruz. Türkiye'nin her yerinde yurttaşlık hizmetleri bizden alınıyor. Ama gelin görün ki cemevlerimize ibadethane statüsü verilmiyor, tanınmıyor. Türkiye Cumhuriyeti artık bizleri ikinci sınıf vatandaş olarak görmekten vazgeçmelidir. Aleviler bu ülkenin asli unsurudur, azınlık değildir. Devletin yapması gereken cemevlerinin hukuksal statüsünü Aleviler tanımlar. Devlet bunu kabul etmeli. Bütün cemevlerimiz Cuma günü mahkemelere başvuracak. Türkiye'deki kurumsal kimliği olan kurumlarımız bundan sonra hiçbiri faturalarını ödemeyecek. Devlet sorumluluğundan kaçmamalı. Alevilerin ibadethanesi cemevidir, ticarethane değildir" diye konuştu.
Avukat Aslaner: Cemevlerinin borçlu olmadığının tespiti için dava açtık
Avukat Nuran Aslaner de şubat ayı itibaren tahakkuk ettirilmiş olan elektrik faturalarından dolayı cemevlerinin borçlu olmadığının tespiti ve bu faturaların ödenmemesi ve bundan sonra düzenlenecek faturalar bakımından da hiçbir cemevinin de fatura ödemek zorunda kalmaması gerektiğine yönelik tespit davası açtıklarını ifade etti. Aslaner, Başakşehir Cemevi'nin statüsünün faturada ibadethane olarak geçmesine rağmen ödettirilmeye çalışıldığını, ödenmemesi üzerine kaçak işlemi ve icra takibi yapılmasının da düşündürücü olduğuna dikkat çekti.
Sanatçı Tolga Sağ: Milyarlık faturaları ödemeyeceğiz
Halk Müziği Sanatçısı Tolga Sağ ise, "Alevilerden vergi adı altında karşılıksız para alan devlet bu parayı, gelir dağılımını kontrol etmek amacıyla aldığını beyan etmektedir. Ancak harcamaları ve finansı taraflı yaparak, vergilerimizi Sünni vatandaşların dini gereksinimleri için rahatça ve helalmiş gibi kullanmaktadır. Devletten mali kolaylık yerine Alevi toplumunun haklarını istiyoruz, yani eşit vatandaşlık mücadelesi veriyor ve bundan asla vazgeçmeyeceklerdir. Cemevlerimize dayatılan milyarlık elektrik, doğalgaz ve su faturaları bizleri yıldırmayacaktır. Bizler yüzyıllardır ibadetimizin cem olduğunu, bunun yerinin de cemevi olduğunu, orucumuzun Hızır ve Muharrem orucu olduğunu, kendi inançsal ilkelerimizin Sünnilik ve Şiilikle hiçbir bağının olmadığını vurguluyoruz" dedi. Tolga Sağ, "Bizler, halkımızla paylaştığımız milyarlık elektrik, doğal gaz ve su faturalarını ödemeyeceğiz. Bu bir haktır ve özgürlük mücadelemizin sembolüdür" dedi.
Menfi tespit davası
Basın açıklamasının ardından elektrik dağıtım şirketleri aleyhine Alevi dernek ve vakıfları adına avukat Nuran Aslaner dava açtı. Dilekçede, Garip Dede Dergahı Vakfı, Erikli Baba Eğitim ve Kültür Vakfı, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Tanıtma Vakfı, Arnavutköy Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği, İkitelli Cemevi Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği, Esenler Cemevi Derneği, Habipler Cemevi Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Başakşehir Hacı Bektaş-ı Veli Cemevi, Şahkulu Cemevi Şahkulu Sultan Külliyesi Mehmet Ali Hilmi Dedebaba Araştırma Eğitim ve Kültür Vakfı, Yunus Emre Samandıra Cemevi Kültür ve Sosyal Yardım Derneği "davacı" olarak yer aldı. "Alevi inancına mensup olanların bir araya geldikleri, ibadetlerini ve inançlarının gereği olan vecibeleri yerine getirdikleri bir ibadethanedir" denilen dilekçede, düzenlenen faturaların haksız ve hukuka aykırı olduğu, Alevi dernek ve vakıflarının borçlu olmadığının tespiti ve elektrik faturası ödemekten muaf tutulması gerektiğinin tespiti isteniyor.