31 Mart yerel seçimlerine yoksulluğun derinleştirdiği çelişkilerle gidilirken bu durumun etkisi en çok kent merkezlerine yansıdı. Birgün’den Mehmet Emin Kurnaz’ın haberine göre AKP ve MHP’nin yüksek oy aldığı bazı illerde belediye değişmese bile kent merkezlerindeki değişim dikkat çekti.
Ordu’nun merkez ilçesi Altınordu’da seçimi CHP göğüsledi, AKP’nin yüzde 50 aldığı kazandığı Trabzon’un merkez ilçesi Ortahisar’da seçimi yaklaşık yüzde 50 ile CHP önde götürdü. Samsun’da AKP yüzde 42 ile ilk sırada yer alırken merkez ilçesi Atakum’da yüzde 46 oyla CHP birinci çıktı. Aynı durum Kocaeli için de yaşandı. Büyükşehri yüzde 45 ile AKP kazanırken merkez ilçe İzmit, yaklaşık yüzde 50 ile CHP’de kaldı. Aynı durum 2019 seçimlerinde Denizli’de yaşanmıştı. 5 yıl önce merkez ilçe belediyesi olan Merkezefendi’yi kazanan CHP, 31 Mart’ta diğer merkez ilçe belediyesi olan Pamukkale’yi de büyükşehri de almayı başardı. Şehir merkezlerinde açılan gediğin çevre ilçelere doğru hızla yayıldığı görüldü.
CHP İTTİFAKI TABANDA KURDU
Artan belediye başkanlığı ve oy oranı, seçimin kazananının CHP olduğunu gösterdi. Ancak 31 Mart’ta yaşananları bununla sınırlamak son derece eksik kalır. Seçime resmi olarak ittifaksız giren CHP, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok merkezde iktidarın adayına karşı tabanda oluşan en geniş ittifakın desteğini almayı başardı. 14 Mayıs öncesi 5 sağ partiyi yanına alan CHP, Altılı Masa’yı zaferle taçlandırmayı başaramamıştı. Siyasal misyonu neredeyse tükenen, tabanda karşılığı kalmayan Deva, Gelecek, Saadet ve bu seçimde dibe yaklaşan İyi Parti ile matematiksel hesaplara göre bir araya gelişin seçmende karşılığının olmadığı görüldü.