Ekonomideki olumsuz gelişmeler ve adayların beklendiği kadar güçlü olmamasının da etkisiyle mart ayında yapılacak yerel seçimler için AKP tarafından yaptırılan anketlerde AKP’nin oyu, kararsızlar dağıtılmadan yüzde 32-35 ile partinin beklentilerini henüz karşılamadığı ifade ediliyordu. Reuters’a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “Yaklaşık iki hafta önceki anketlerde Yıldırım iki puan, Yavaş ise sekiz puan öndeydi. Bu haftaki anketlerde ise farklılıklar var. Yıldırım biraz farkı açmaya başladı ve İmamoğlu’nun beş puan önünde bulunuyor, Ankara’da ise Özhaseki farkı kapatmaya başladı. Yavaş şu anda üç puan önde gözüküyor” dedi.
ERDOĞAN ÖZEL ÇABA HARCAYACAK
AKP’den bir kaynak, Erdoğan’ın 31 Mart’taki seçimlere kadar yaklaşık 50 ili kapsayan bir kampanya yapacağını ve ‘sahaya inmesiyle’ dengelerin değişebileceğini kaydederek, “Büyükşehirlerin elde kalması çok önemli. Ancak İstanbul ve Ankara’nın yeri tamamen farklı. Erdoğan İstanbul başta olmak üzere bu şehirlerin elde tutulması için özel çaba harcayacaktır” dedi.
HDP'NİN ADAY ÇIKARMAMASI DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK
HDP’nin bazı şehirlerde seçime katılmamasının seçimde dengeleri değiştirebileceğinin altını çizen aynı yetkili, “Özellikle İstanbul’da Kürt oyları yakından takip edilecek. AK Parti’ye eskisi kadar sıcak bakmayabilirler ama yine de Kürt seçmenden oy alınabileceğini düşünüyoruz. İstanbul’da herhangi bir sorun beklemiyorum”diye konuştu.
Aynı yetkili, Kars ve Iğdır başta olmak üzere bazı illerde hem AKP hem de MHP’nin aday çıkarması nedeniyle sıkıntılar yaşanabileceğinin ortaya çıktığını vurguladı ve şöyle devam etti: “Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinde bazı bölge ve illeri tek tek ele alacak. Bir mutabakatla bazı yerlerde ya AK Parti’den ya da MHP’den bazı adayların çekilmesi süreci ortaya çıkabilir. 19 Şubat Yüksek Seçim Kurulu’na aday bildirimi için son gün. O zaman kadar bu konuda net karar verilir.”
En son 2014’te yapılan yerel seçimde AKP Türkiye genelinde yüzde 45.6, CHP yüzde 27.8, MHP yüzde 15.2 oy almıştı. Cumhurbaşkanlığı için geçen yıl yapılan seçimi yüzde 52.59 ile Erdoğan kazanırken, ‘cumhur ittifakı’ yüzde 53.66 oya ulaşmıştı. Bunda AKP’nin oyu yüzde 42.56, MHP’nin oyu ise yüzde 11.1 düzeyinde olmuştu.
BÜYÜKŞEHİRLER MERCEK ALTINDA
Partili bir başka yetkili, ekonomideki gelişmelerin seçmen üzerindeki etkisinin en önemli unsur olarak öne çıktığını belirterek, “Büyükşehirlerin kaybedilmemesi istikrar için ana unsurlardan biri. Bu konuda özel çalışma yapılacak. İttifakın zarar görmemesi için iki parti de çalışıyor” dedi.
Geçen yıl Ağustos ayında yaşanan kur şokunun ardından Türkiye ekonomisi yavaşlama eğilimine girmiş, faizler, işsizlik ve enflasyon ise yönünü yukarı çevirmişti. Öte yandan seçimin hemen öncesi TÜİK tarafından 11 Mart'ta açıklanacak olan geçen yılın son çeyrek GSYH'sının daralmaya işaret etmesi bekleniyor. Reuters anketlerinde 2018 son çeyrekte başlayacak olan daralmanın 2019 ilk yarısında da devam etmesi bekleniyor.
AKP’li yetkili, iki adayın olduğu bazı yerlerdeki ‘cumhur ittifakı’nın kaybetme riskinin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını ve bu adımın daha fazla belediye başkanı çıkarılmasına katkı vereceğini bildirdi.