AKP'nin karnesi kırık dolu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, AKP'ye karne verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya öğrencilerin karne aldığı bu günde,  CHP Genel Merkezinde basın toplantısı yaptı ve  AKP’ye eğitim politikalarına ilişkin  karnesini verdi.

Genel Başkan Yardımcısı Kaya’nın açıklamaları şöyle:

AKP’nin Eğitim Karnesi

2018-2019 eğitim öğretim yarıyılında karne alma sevinci yaşayan 18 milyon çocuğumuzu kutluyor, gözlerinden öpüyorum. Tüm öğrencilerimize ve 1 milyon 121 bin eğitim neferi öğretmenimize iyi tatiller diliyorum. Sevgili veliler kırık notu olan çocuklarımızın başarısız olduğunu düşünmeyin, her çocuğun içinde bir cevher gizlidir. Çocuğunuzun kırık notu varsa kaynağı çürümüş eğitim sistemimizdir, eğitim siteminin başında bulunanlardır.

Biz de bugün Adalet ve Kalkınma Partisi’nin eğitim politikalarına bir karne vereceğiz. Karne notlarımızı açıklamadan önce, AKP’nin eğitim politikalarına ve Milli Eğitim Bakanlığının çalışmalarına göz atalım…

Eğitimde şiddet tüm hızıyla devam ediyor… Öğretmenlerimizin yüzde 29.3’ü okul ve okul çevresinde şiddet görüyor. Karnelerin verildiği bu günde, Çankaya Üniversitesinde katledilen Eğitim Şehidimiz Ceren Damar’ı saygıyla anıyorum…

Bir yarıyıl daha bitti ama eğitim sorunları dağ gibi önümüzde duruyor. Sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen kadrolu öğretmen ayrımı devam ediyor. Engelli öğretmenlerimiz hakları olan 3000 atamanın gerçekleştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapıyor.

Biz yavrularımızın tatilde dinlenmelerini, eğlenmelerini, sevdikleri kitapları okuyarak enerji toplamalarını istiyoruz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığımız, “Server Gençlik ve Spor Kulübü” diye bir kurumla “Haydi Çocuklar Camiye Projesi”ni hayata geçirmek için bir protokolü imzalayarak, çocuklarımızı yarıyıl tatillerinde cemaat ve tarikat bağlantılı kişilerin eline teslim ediyor.

Burada Okul Aile Birliklerimize büyük görevler düşmektedir. Çocuklarımızın geleceğe hazırlanmasında gösterdiğiniz özveriyi, tatillerini dinlenerek, eğlenerek geçirmeleri için de göstermenizi istiyoruz.

Diğer yandan,

· Sincan Akşemsettin İlkokulu Müdürü Mehmet İpek kadın öğretmenlere "Dinen caiz değil" diyerek, topuklu ayakkabı giyme yasağı getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığından ses yok.

· Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Psikoloji test kitaplarında kadını aşağılayan, cinsiyetçi sorulara yer veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığından ses yok.

·         Beşiktaş’ta bulunan Anadolu liseleri arasında “Beşiktaş Yarışıyor” adıyla deneme sınavı düzenleniyor. Sınavda, lise öğrencilerine, Beşiktaş, Moda, Kadıköy gibi semtlerde oturan çocukların “ezanı, ramazanı, kandili bilmediği” ifadelerinin yer aldığı sorulara yer veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığından ses yok.

Tüm bunlara müdahale etmeyen Milli Eğitim Bakanlığı, AKİT'in hedef gösterdiği bilimsel, laik, çağdaş eğitimi savunan, Eğitim İş Sendikası yöneticisi öğretmen Cemil Kılıç’ı görevden uzaklaştırıyor.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI NE İŞ YAPAR ÇOK MERAK EDİYORUZ

·         Her dört okulun birinde ikili eğitim yapılıyor

·         Her yüz okulun 87’sinde spor salonu yok

·         Her yüz okulun 61’inde kütüphane yok

·         Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay %17,18 iken, 2019 yılında bu oran % 4,88’e düşmüştür.

·         2017 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre 153.640 öğretmen açığı var, Mili Eğitim Bakanının da 117 bin öğretmen açığı olduğu söylüyor… Ama 20 bin öğretmen ataması yapılıyor.

OECD ÜLKELERDE ÖĞRENCİ BAŞINA AYRILAN PAY BİZDEKİNDEN ÇOK YÜKSEK

·         OECD ülkelerinde okulöncesi eğitimde öğrenci başına 8 bin 759 dolar, bizde 2 bin 5 dolar

·         OECD ülkelerinde ilköğretimde öğrenci başına 8 bin 631 dolar, bizde bin 591 dolar

·         OECD ülkelerinde ortaöğretimde öğrenci başına 10 bin 10 dolar, bizde 2 bin 395 dolar

·         OECD ülkelerinde üniversitede öğrenci başına 15 bin 656 dolar, bizde 3 bin 736 dolar

EĞİTİMDE 4+4+4 SİSTEMİ ÖZEL OKULLARA YARADI

·         Özel okulöncesi eğitim kurumlarındaki öğrenci sayısı %53 artışla 236 bin 355’e yükseldi

·         Özel ilkokullarda öğrenci sayısı %40 artışla 233 bin 740’a yükseldi

·         Özel ortaokullarda öğrenci sayısı %96 artışla 321 bin 779’a  yükseldi

·         Özel liselerde okuyan öğrenci sayısı %305 artışla 559 bin 838’ yükseldi

İMAM HATİPLER OKULLARI DESTEKLENDİ

·         4+4+4 öncesinde 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 537 imam hatip lisesinde, 268 bin 245 öğrenci var

·         2018-0119 eğitim-öğretim yılı itibariyle imam hatip lisesi sayısı 1607’e, bu okullarda okuyan öğrenci sayısı ise 504 bin 327’ye çıkmıştır.

Eğitimin bilimden uzaklaştırılması için AKP tüm olanaklarını ve zorlama yöntemlerini kullanmasına rağmen 2018 yılında, imam hatip tercihleri istedikleri oranda gerçekleşmemiştir.

2018 yılında LGS’de yerleşen öğrencilerin

·         Anadolu Lisesine %29,72

·         Fen Lisesine 28,08

·         Anadolu İmam Hatip Lisesi %22,88

·         Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine %11,48

·         Sosyal Bilimler Lisesine %7,84 oranında yerleşmiştir.

ÖĞRENCİLERİN %15.38’İ AÇIK ÖĞRETİMDE OKUYOR

2018 Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, açık öğretimde okuyanların oranı %22.66 artarak  5 milyonu kişiye ulaştı.  Bu artışın nedeni, TEOG sınavında istediği liselere giremeyen meslek ya da imam hatip lisesine de gitmek istemeyenlerden kaynaklanmaktadır. Çocuklarımızın istedikleri liselerde okumalarının önü kapatanlar onları açık liseye, yani örgün eğitimin dışına itti.

Şu anda;

·         Ortaokul ve lisede 1 milyon 700 bin öğrenci açık öğretimde okuyor

·         Üniversitelerdeki 3 milyon 300 bin öğrenci açık öğretimde okuyor

OHAL sürecinde eğitim kurumlarından toplam 41 bin 705 kişi KHK’larla ihraç edilmiştir.

·         Milli Eğitim Bakanlığından 34 bin 393 kişi

·         Yükseköğretim Kurumlarından 7 bin 312 kişi"

İŞTE YILDIRIM KAYA'NIN AKP'YE VERDİĞİ KARNE

Türkiye Haberleri