RTÜK’te boşalan üyelikler kriz yaşatmaya devam ediyor. AKP ise MHP nedeniyle bu krizi çözemiyor, zira HDP’nin temsil edilmemesinden kaynaklanacak Anayasa’ya aykırılık için CHP ve HDP’ye Yüksek Mahkeme’ye başvurabilecek.
Gündem yeterince sıcakken, TBMM’nin yeni gündem konularından birisi de yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte RTÜK’te boşalan üyelikler için de nasıl bir seçim yapılacağı tartışması. Çünkü RTÜK’te AKP ve CHP kontenjanından seçilen 2 üyenin görev süresi sona erdi. HDP’den seçilen üyenin görev süresi ise kasımda dolacak. RTÜK Yasası’na göre, boşalan 3 üyenin 2’si AKP, 1 üye de CHP kontenjanından seçilecek.
HDP'NİN ÜYESİ KALMADI
Meclis milletvekili sayısı açısından bakılınca 3’üncü parti konumunda olan HDP’nin son durumda hiç üyesi kalmayacak. Bunun Anayasa’ya aykırı olmasından dolayı mahkeme yolu gözüküyor gibi duruyor. Meclis’in 4. partisi MHP’nin ise 2 üyesi olacak. Ancak Anamuhalefet CHP ve milletvekilleri tutuklu HDP yasa değişikliği talep edecek. Ancak bu yasa değişikliğini MHP istemiyor, çünkü üye sayısı 1’e düşecek. AKP ise MHP’nin kendi politikalarını desteklemesinden dolayı bu değişikliği sıcak bakmayacağı konuşuluyor.
Söz konusu 3 üyelik için seçim yapmayı planlayan AKP yönetimi, Anayasanın RTÜK’ü düzenleyen 133. maddesinde “Radyo ve televizyon faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan RTÜK 9 kişiden oluşur. Üyeler, siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı olarak gösterecekleri adaylar arasından, her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak suretiyle TBMM Genel Kurulu’nca seçilir” hükmüne göre seçim yapacak.
AKP AYM'Yİ İŞARET ETTİ
HDP’nin oyun dışı kalarak üye sayısının sıfır olması, Anayasa’ya aykırı olacağı için, AKP yöneticileri, sıkıntının yasadan kaynaklandığını belirterek, Anayasa’ya aykırılık oluşması durumunda sorunun Anayasa Mahkemesi’nce (AYM) çözülebileceğini işaret ediyor. AKP’li yönetim, “Kasım ayında seçimi yaparız. CHP ve HDP’liler seçimin sonucundan dolayı anayasaya aykırılık başvurusu yapabilir. AYM, yasayı iptal ederse yeni bir düzenlemeye gidilebilir” diyor.