AKP döneminde hangi siteler yasaklandı?

Twitter'da Esra Albayrak'a hakaret edilmesinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı sosyal medya düzenlemesi kapsamında internet yasakları tekrar gündeme geldi.

Son 20 yılda öne çıkan bazı yasaklamalar şöyle oldu:

Youtube

Youtube ilk kez 2007'de yurt dışında bir kullanıcının Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret içeren bir video yüklemesi sonrası yasaklandı. Daha sonra videonun kaldırılmasıyla erişim engeli de kaldırıldı. Atatürk'e hakaret ettiği için Türkiye'de suç teşkil eden videoların kaldırılmasıyla birlikte, Mayıs 2008'de yasaklanan YouTube Ekim 2010'da açıldı.

2014'te dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ofisinde geçtiği belirtilen ve Suriye'ye dair çatışma senaryolarının konuşulduğu bir görüşmenin sitede yayınlanmasıyla birlikte YouTube tekrar yasaklandı.
2014 sonrasında da Türkiye'de büyük toplumsal olayların yaşandığı dönemlerde YouTube'a erişim dönem dönem yavaşlatıldı, Nisan 2015'te savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesinde olduğu gibi bazı olaylarda kısa süreliğine yasaklandı.

Vikipedi

İnternetteki en büyük ansiklopedi olan Vikipedi 2014'ten beri dönem dönem yasaklandı. Daha sonra en kapsamlı olacak yasak 2017'de başlatıldı. Yasağın gerekçesi olarak "Türkiye'nin terör örgütleriyle işbirliği yaptığının anlatılması, tüm girişimlere rağmen bunun düzeltilmemesi" gösterildi. Wikipedia'nın hukuk mücadelesi sonunda AYM'ye kadar götürdüğü itirazı Aralık 2019'da görüşüldü ve AYM sitenin açılmasına karar verdi.

Twitter

Mart 2014'te Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının yayınlanmasıyla birlikte YouTube'un yanı sıra yasaklanan bir diğer site de Twitter oldu.

Yasak, dönemin Başbakanı Erdoğan'ın "Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız. Uluslararası camia şunu der, hiç beni ilgilendirmiyor" sözünden bir gün sonra başladı.

Ekşi Sözlük

Türkiye'nin en çok girilen 14. sitesi olan ekşi sözlük, esrar başlığı altındaki yazılan yazılar nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün uyuşturucuyu özendirme gerekçesiyle yaptığı başvuru sonucu İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi siteyi engelledi.

Türkiye Haberleri