Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Akdeniz'de Rodos Adası yakınlarında gerçekleşen 4,1 ve 4,2 büyüklüğündeki depremlerin Ege Bölgesi için ciddi bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtti. Bu depremler, Ege Bindirme Kuşağı'ndaki hareketliliğin bir göstergesi olarak değerlendirilirken, bölgedeki diğer aktif fay hatlarını tetikleyebileceği ifade edildi.
BÜYÜK DEPREM RİSKİNE DİKKAT
Prof. Dr. Bektaş, özellikle Ege Bindirme Fayı'nın, Ege Bölgesi'nin deprem dinamolarından biri olan Uşak Bloğu Deprem Kümesi ve Isparta Bükümü fay sistemini etkileyebileceğini vurguladı. Bu durumun, bölgeyi büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya bırakabileceğini ifade eden Bektaş, "Ege Denizi'ndeki bu hareketlilik, Ege Bölgesi'nde daha büyük depremler yaşanabileceğinin habercisi olabilir," dedi.
EGE BÖLGESİNDE TETİKLENME UYARISI
Bektaş'a göre, Rodos Adası'na yakın bu depremler, Ege Denizi'ndeki sismik aktivitenin yüksek seyrettiğini gösteriyor. Ege Bindirme Fayı'nın deniz altındaki hareketlerinin, karadaki Uşak ve Isparta bölgelerindeki fay hatlarını tetikleyebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Bektaş, bu fay hatlarının gelecekte daha büyük depremler yaratabileceğini dile getirdi.
UZMANLARDAN YAKINDAN TAKİP ÇAĞRISI
Bu gelişmeler doğrultusunda, Prof. Dr. Osman Bektaş, Ege Bölgesi'ndeki sismik hareketliliğin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti. Bölgedeki deprem riskinin arttığını ifade eden Bektaş, olası büyük depremler konusunda bölgedeki yerleşimlerin hazırlıklı olmasının önemine dikkat çekti.