Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey 2. Başkanı Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise şehir hastanelerinin yatak kapasitesi kadar devlet hastanesi kapasitesinin kapatıldığını belirterek amacın şehir hastanelerini beslemek olduğunu söyledi.
Karar'dan Hava Asal'ın haberine göre, Yeni yönetmelik ile aile hekimlerine ödeme garantili şehir hastanelerine hasta bulma görevi verilmiş durumda. Kronik hastalık takibi platformu kuruluyor ve o platform aracılığı ile bir kişiyi şehir hastanesinin 6 ve ya 7 bölüme zorunlu sevk söz konusu. Bunu yapmadan sistem ilerlemiyor. Dolayısı ile hasta garantili şehir hastanelerine müşteri toplamamızı istiyorlar.
'Şehir Hastanelerine hasta gitsin diye devlet hastaneleri kapatılıyor'
Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey 2. Başkanı Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten konuya dair şöyle konuştu:
Şehir Hastanelerinin yapıldığı illerdeki diğer hastaneler ya kapatıldı ya da kapasiteleri düşürüldü. Şehir Hastanelerinin açıldığı şehirlerde genele bakılınca yeni hastanenin açılması ile kentteki yatak sayısı artmıyor. Şehir Hastanelerine bir akışın olması gerekiyor. Bu hasta akışı da daha çok Aile Sağlığı Merkezleri'nden olacaktır. Bu durum daha önceden de vardı fakat aile Hekimliği sistemine geçilmesi ile bu akış fazlalaşabilir. Çünkü özellikle sistem kronik hastalığı olanları üst basamağa şehir hastaneleri olan şehirlerde oraya göndermeye zorluyor. Aile hekimliği bir basamaktır. Ancak Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile basamak sistemine geçmesi gerekirken oy uğruna bu sisteme geçmesi. Var olan sistemde hastaların istedikleri hastanelere gitme şansı var. Özele, üniversiteye, devlete ya da şehir hastanelerine istediği gibi gidebiliyorlar. Bazen bir hasta bir günde üç sağlık kuruluşuna gidebiliyor.
Hem hasta hem de sağlık hizmeti garantisi veriliyor
Şehir hastanelerinde hem hasta garantisi hem de sağlık hizmetleri için yüzde 70 garanti veriliyor. Yüklenici firmalar, ne yapılırsa yapılsın o garanti ödemesini devletten alıyor. İşin başından beri şehir hastanesini açıldığı yerde diğer hastaneler kapatıldığı için vatandaş mecburen şehir hastanelerine yöneliyor. Adana'dan örnek vermek gerekirse şehir hastanesi açıldığı zaman Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi daha 7 yıllık bir hastaneydi ve kapatıldı. Orası 750 yataklı bir hastaneydi, 300 yatağa düşürüldü. Askeri Hastane vardı o kapatıldı. Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin ise yatak kapasitesi yarı yarıya düşürüldü. 800 yataklı SGK Hastanesi kapatıldı. Onun yerine de 300 yataklı bir hastane yapıldı. Adana'da yapılan Şehir Hastanesi ise 1550 yatak kapasitelidir. Bütün bu rakamları topladığımızda aşağı yukarı 1500 yatak çıkıyor. Yani şehir hastanelerinin kapasitesi kadar yatak sayısı önceki hastanelerden kapatıldı.