Aile hekimleri yeni yönetmeliğe karşı 3 gün iş bırakıyor

Sağlık Bakanlığının yeni Aile Hekimleri Yönetmeliği'ne karşı aile hekimleri , 5-7 Kasım'da 3 günlük iş bırakma eylemi yapacak.

Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Ahmet Kandemir, “Bu yönetmelikle bakanlık, sahanın görüşünü yok saymıştır. Hem vatandaşlarımız hem de meslektaşlarımız büyük bir zarar görecek” dedi.

Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığının yeni Aile Hekimleri Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi talebiyle 5-7 Kasım günlerinde iş bırakma eylemi yapacak. AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, özellikle entegre aile hekimliği birimlerinde istifa dalgalarının başladığını belirten Kandemir, “Sadece Aydın’da 20 aile sağlığı çalışanı istifa etti. Bu istifaların diğer illerde de artarak süreceğini öngörüyoruz” dedi.

Aile hekimlerini ve çalışanlarını 'hiçe sayan' yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Kandemir, “Bu yönetmelikle bakanlık, sahanın görüşünü yok saymıştır. Hem vatandaşlarımız hem de meslektaşlarımız büyük bir zarar görecek. Bu şartlar altında, sahada çalışan arkadaşlarımız meslekten ayrılmak zorunda kalacaklar. Halkımız, aile hekimine ve sağlık çalışanına ulaşmakta ciddi zorluklar yaşayacak” ifadelerini kullandı.

Kandemir, bu sürecin sorumluluğunun Sağlık Bakanlığında olduğunu ve taleplerinin yerine getirilmemesi halinde daha fazla sağlık çalışanının sistemden ayrılacağını belirtti.

VATANDAŞ SAYISINI 4 BİNDEN 3 BİN 500’E DÜŞÜRDÜK

Bakan Memişoğlu, yönetmeliğe ilişkin 1 Kasım Cuma günü sosyal medya üzerinden yayınladığı videoda şunları söylemişti:

“Yeni düzenlemeyle birlikte her bir aile hekimimize kayıtlı vatandaş sayısını 4 binden 3 bin 500’e düşürdük. Bu sayede vatandaşlarımıza kaliteli hizmet sunmayı hedeflerken hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın memnuniyetini artırmayı amaçlıyoruz. Yine son düzenleme ile toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlamasını yaptık. Özellikle kronik hastalarımızın, 65 yaş ve üstü hastalarımızın etkin takibi ile hastalığın azaltılmasını ve akılcı ilaç kullanımının özendirilmesini amaçladık. Önümüzdeki aydan itibaren hem aile hekimlerimizin hem de vatandaşlarımızın birinci basamak sağlık hizmetinin verimliliği noktasında memnun kalacağına inanıyoruz. Buradan aile hekimlerimize güvendiğimi ve inandığımı özellikle ifade etmek istiyorum. Aile hekimlerimiz, yeni yönetmelik hayata geçtikten sonra yine öneri ve taleplerini bize iletebilirler.”

Türkiye Haberleri