AFAD verilerine göre Muğla'nın Menteşe ilçesinde 4.0, Marmaris ilçesi açıklarında 4.0 ve Bodrum açıklarında ise 3.5 büyüküğünde 3 farklı deprem meydana geldi. Depremler, büyük çapta olmasalar da, peş peşe yaşanmaları bölge insanını tedirgin etti.
Konuyla ilgili görüşlerini soruduğumuz Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, hem Ege ve Akdeniz bölgesi hem de olası Marmara depremine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Ercan, Muğla'da yaşanan depremlerinin nedeni olarak, “Afrika kıtasının kuzeye doğru kaymasından kaynaklanan gerilimlerin, bu tarz deprem fırtınalarıyla gerginliği boşaltması" olarak gösterdi. Bu deprem fırtınalarının bazen büyük bir deprem üretmeden sakinleştiğini belirten Ercan, bazen de büyük bir depremin öncü sarsıntıları olabileceğine dikkat çekti.
Bölgede yaşanan gerginliğin eninde sonunda bir deprem ile sonuçlanacağını vurgulayan Ercan, Marmara depremi için tarih verdiği değerlendirmesinin tamamında şunları söyledi:
"Afrika kıtasının, Anadolu, Ege ve Adriyatiğe, yani kuzeye doğru denizdeki sal gibi yürümesi Muğla'da yaşanan depremlerin ana nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Afrika anakarası, güney Ege yayı dediğimiz Mora, Girit, Rodos yayı ve Kıbrıs Yayı altından Anadoluyu Kuzeye doğru iterek geriyor. Anadolu bu gerginlik altında sıkışıyor ve bazı sıkıştığı yerlerden de gerginliğini depremciklerle boşaltıyor. Bu olay yaklaşık 10 milyon yıldır, yılda 3 ile 5 cm ilerleyerek devam ediyor ve bundan sonra sonra da devam edecek.
"7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"
Dolayısıyla, bu ilerleme Girit-Rodos yayı bölgesinde 7.5 büyüklüğüne kadar deremler üretebilir. Bunlar Türkiye'nin en derin depremleridir. Türkiye'de ortalama deprem derinliği 5 ile 7 kilometreyken, bu depremlerin derinlikleri, 150 kilometreye kadar varabilir.
Yoğunlaşma, bu günlerde Bu günlerde yoğunlaşma Muğla'nın Ula ilçesi ile Gökova Körfezinin kuzey kenarı ki bu Gökova Kırığı dediğimiz kırık... Ve bu Ula'dan başlar, Gökova termik santralinin olduğu yerden Bodrum'a doğru uzanır.
“GERGİNLİK DEPREMLE SONUÇLANACAK"
2017 yılında Bodrum'da olan depremler bunun üzerine olmuştur. Bu günlerde o bölge yeniden çok etkin görünüyor ve bir deprem fırtınası gözlemliyoruz. Peş peşe yaşanan depremlerin nedeni bu. Ama her deprem fırtınasından sonra bir büyük deprem olur diye bir kural söz konusu değil. Ama şunu gösteriyor ki özellikle Gökova Körfezinin bulunduğu kesim ve Fethiye-Marmaris kesiminde bir gerginlik birikimi var. Bu eninde sonunda bir depremle sonuçlanacaktır.”
“7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLİYORUZ"
“Bizim büyük deprem dediğimiz deprem yıkıcı olan depremlere diyoruz. Türkiye'de yıkıcı derpremler 6.4'ten sonrasında görülüyor. Dolaysıyla bizim burada yıkıcı olur diye beklediğmiz deprem 6, 6.5, 7 büyüklüğünde bir depremdir.”
“Bölge için 6 üzerinde bir deprem bekliyor musunuz?”
"Bazen bu deprem fırtınalarından sonra arkasından büyük bir deprem gelmeden sakinleşir ortam, bazen de bu deprem fırtınaları sanki öncü deprem gibi davranıp arkasından büyük bir deprem getirebilir. Bilimsel olarak gelir veya gelmez kesin olarak söylenemez."
"MARMARA'DA 2045'TEN ÖNCE DEPREM BEKLEMİYORUM"
“Son günlerde Marmara Denizi'nde yaşanan küçük depremlerle ilgili düşünceleriniz nelerdir? Bu küçük depremler, büyük bir depremin ön habercisi mi?”
“Marmara Denizi'nde her yıl 'depremcik' dediğimiz yani küçük çaplı en az 3 bin tane deprem yaşanıyor. Dolaysıyla Marmara Denizi büyük bir deprem üretebilecek gerginlikte değil. Marmara'da bir deprem beklentim 2045'ten önce değil. Dolayısıyla şu anda yaşanan depremler, çok olağan bir seyrinde gidiyor. Yani olağanüstü bir durum gözükmüyor.”