Karşıyaka'da oturan Osman Rogala 3 aydır ağzından çıkan yaralarla uğraşıyordu. İlk başlarda önemsemeyen Rogala bir zaman sonra konuşmakta ve beslenmekte zorlanmaya başlayınca hastaneye gitti. Osman Rogala, İzmir Ekonomi Üniversitesi hastanesinde yapılan biyopsi sonucunda doktorlardan duydukları ile dünyası başına yıkıldı.
DİL KANSERİ TEŞHİSİ KONULDU
Yapılan incelemeler sonucunda 'Dil Kanseri' teşhisi konulan Osman Rogala için hızlıca tedavi sürecine geçildi. Doktorların dikkatli ve titiz çalışması sonucu 1 Ağustos tarihinde ciddi bir ameliyata alındı. Osman Rogala'nın kızı Seda Rogala babasının yaşadığı zor süreci anlatırken şu ifadeleri kullandı:
"Babamın ağzında ufak bir yara vardı. Genel cerrahiye gittik ne olduğunu anlamadılar, dişe gittik onlar kulak burun boğaz (KBB) bölümüne yönlendirdiler. Biyopsiden sonra ağzının içinde tümör olduğunu öğrendik. 3 ay önce şikayetleri başlamıştı. Tanı konulup ameliyat edilmesi 1 ayı buldu" diye konuştu. Dil kanserinin nadir görülen bir kanser türü olması nedeniyle tanıyı duyduklarında önce şaşırdıklarını ve endişelendiklerini vurgulayan Rogala, "Zor bir durum, az bulunan bir türmüş. Ameliyattan önce ağzındaki yara çok büyümüştü. Yemek yemesini ve konuşmasını zorlaştırmıştı. Bir an önce iyileşmesini bekliyoruz"
1 YIL KONUŞAMAYACAK
Ameliyatı başarı ile tamamlayan doktorlar, kanserli hücrelerin dilin tamamına yerleşmediği için şanslı olduklarını aksi durum olsa idi dilin o kısmının alınıp göğüs ya da boyundan yama yapılabileceğini ifade etti. Öte yandan ameliyat sonra hastanın ilk 3 gün zorluk yaşayacağını aktaran doktorlar şunu söyledi:
"Hastamız bir süre burundan beslenecek. Emniyet olarak, nefes alması için bir delik açtık. Çünkü dille ilgili işlem yapıldığında şişlik ve ödem nedeniyle hasta nefes alamıyordu. 3-4 günden sonra kendine gelmeye başlayacak. Ağzında sıcak yemek varmış gibi konuşması biraz bozuk olabilir. Konuşmadaki zorluğu aşması 1 yılı bulabilir" ifadelerini kullandı.
AĞIZ YARALARI HAFİFE ALINMAMALI
Ağız içindeki yaraların hafife alınmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Eren, erken teşhisin önemine vurgu yapıp şunları söyledi:"Ağız içinde 3 haftadan fazla süren ve geçmeyen bir yara varsa kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda var. 2-3 haftadan fazla süren ağız yaralarına çok dikkat edilmeli. Sıçrama ihtimali en çok korktuğumuz durumlardan biridir. Dil, bilhassa lenf damarlarının çok yoğun olduğu bölgelerden biri. Çok ihmal edilirse agresif müdahaleler yapmak gerekebilir."
SİGARA KULLANIMI TETİKLER
Dil kanserinin çok nadir bir kanser türü olduğunu söyleyen doktorlar özellikle sigara kullanımı ve diş çürüklerine karşı uyardı:
"Dil kanseri nadir gözüken kanserlerden biridir. Sigara kullanımı tetikler. Ağız hijyenine önem verip dişlerin bakımına da dikkat etmek gerekir. Dişlerdeki fazla çürükler kanser için ortam yaratır